yrsel sjukdom

Yrsel är en term som används för att beskriva en rad förnimmelser, såsom svimningskänsla, yr, svag eller ostadig. Yrsel som skapar falsk känsla som du eller din omgivning snurrar eller rör sig kallas svindel.

Yrsel är en av de vanligaste orsakerna vuxna besöker sin läkare. Frekventa yrselattacker eller konstant yrsel kan avsevärt påverka ditt liv. Men yrsel signalerar sällan en livshotande tillstånd.

symptom

Behandling av yrsel beror på orsaken och dina symptom. Det är vanligtvis effektiv, men problemet kan återkomma.

En falsk känsla av rörelse eller spinning (vertigo); Yrsel eller svimningskänsla; Ostadighet eller förlust av balans, En känsla av att sväva, wooziness eller tung yrsel

Människor upplever yrsel kan beskriva det som något av ett antal av förnimmelser, såsom

Dessa känslor kan utlösas eller förvärras genom att gå, stå upp eller flytta huvudet. Din yrsel kan åtföljas av illamående eller vara så plötslig eller svår att du måste sitta eller ligga ner. Avsnittet kan vara sekunder eller dagar och kan återkomma.

Ring 911 eller söka akut medicinsk hjälp om du upplever yrsel med

En plötslig eller svår huvudvärk; Pågående kräkningar; En plötslig förändring i tal, syn eller hörsel, Stöte eller svårt att gå; svimning; Bröstsmärta eller oregelbunden hjärtfrekvens; Domningar eller svaghet; Andnöd; En hög feber; En mycket stel nacke; En huvudskada; kramper

Rådgör med din läkare om du upplever återkommande, plötslig, svår yrsel eller långvarig episoder av yrsel, matthet, yrsel eller svindel.

Ögon, som hjälper dig att avgöra var din kropp är i rymden och hur den rör sig; Sensoriska nerver som skickar meddelanden till din hjärna om kroppsrörelser och positioner; Innerörat, som inrymmer sensorer som hjälper upptäcka gravitation och back-och-tillbaka rörelse

orsaker

Yrsel har många möjliga orsaker, inklusive innerörat störning, åksjuka och medicinering effekter. Ibland är det orsakas av en underliggande hälsotillstånd, såsom dålig cirkulation, infektion eller skada.

Sättet yrsel gör att du känner och dina triggers ge ledtrådar för möjliga orsaker. Hur länge yrsel varar och andra symtom som du har även hjälpa lokalisera orsaken.

Din känsla av balans beror på den kombinerade input från olika delar av sensoriska system. Dessa inkluderar din

Vertigo är falsk känsla att din omgivning snurrar eller rör sig. Med inre öronsjukdomar, tar emot din hjärna signaler från innerörat som inte överensstämmer med vad dina ögon och sensoriska nerver får. Vertigo är vilka resultat som din hjärna arbetar för att reda ut förvirringen.

Du kan känna dig yr, svag eller ur balans om ditt hjärta inte pumpa tillräckligt med blod till hjärnan. orsaker är

Riskfaktorer

Loop-formade kanaler i innerörat innehåller vätska och fina, hårliknande sensorer som hjälper dig att hålla balansen. Vid basen av kanalerna är utriculus och saccule, var och en innehållande en lapp av sensoriska hårceller. Inom dessa celler är små partiklar (otoconia) som hjälper övervaka positionen av huvudet i förhållande till tyngdkraften och linjär rörelse, såsom att gå upp och ner i en hiss eller framåt och bakåt i en bil.

Lägesyrsel (BPPV). Detta tillstånd orsakar en intensiv och kort men falsk känsla att du snurrar eller rör sig. Dessa episoder utlöses av en snabb förändring av huvudrörelser, till exempel när du vända i sängen, sitta upp eller uppleva ett slag mot huvudet. BPPV är den vanligaste orsaken till yrsel .; Infektion. En virusinfektion i vestibulära nerven, som kallas vestibularisneurit, kan orsaka intensiv, konstant svindel. Om du har också plötslig hörselnedsättning, kan du ha labyrinthitis .; Menieres sjukdom. Denna sjukdom innebär överdriven ackumulering av vätska i innerörat. Det kännetecknas av plötsliga episoder av svindel varar så länge som flera timmar. Du kan också uppleva fluktuerande hörselnedsättning, ringningar i örat och känslan av en ansluten öra .; Migrän. Människor som upplever migrän kan ha episoder av yrsel eller andra typer av yrsel, även om de inte har en svår huvudvärk. Sådana vertigo episoder kan pågå minuter till timmar och kan associeras med huvudvärk samt ljus och ljudkänslighet.

komplikationer

Faktorer som kan öka risken för att få inkludera yr

Blodtrycksfall. En dramatisk minskning i systoliskt blodtryck – ju högre antal i blodtryck behandlingen – kan resultera i korthet yrsel eller en känsla av matthet. Det kan förekomma efter att ha suttit upp eller stående alltför snabbt. Detta tillstånd kallas också ortostatisk hypotension .; Dålig blodcirkulation. Förhållanden såsom kardiomyopati, hjärtinfarkt, hjärtarytmi och transitorisk ischemisk attack kan orsaka yrsel. Och en minskning i blodvolym kan orsaka otillräckligt blodflöde till hjärnan eller innerörat.

Yrsel kan öka risken för att falla och skada sig själv. Uppleva yrsel när du kör bil eller använda maskiner kan öka sannolikheten för en olycka. Du kan också uppleva långsiktiga konsekvenser om en befintlig hälsotillstånd som kan orsaka din yrsel går obehandlade.

Neurologiska tillstånd. Vissa neurologiska sjukdomar – såsom Parkinsons sjukdom och multipel skleros – kan leda till progressiv förlust av balans .; Läkemedel. Yrsel kan vara en bieffekt av vissa mediciner – såsom anti-beslag läkemedel, antidepressiva medel, sedativa och lugnande medel. I synnerhet kan blodtryckssänkande läkemedel orsakar matthet om de sänker blodtrycket för mycket .; Ångeststörningar. Vissa ångest kan orsaka yrsel eller en woozy känsla som ofta kallas yrsel. Dessa inkluderar panikattacker och en rädsla för att lämna hemmet eller vara i stora, öppna ytor (agorafobi) .; Låga järnnivåer (anemi). Andra tecken och symtom som kan förekomma tillsammans med yrsel om du har anemi är trötthet, svaghet och blek hud .; Lågt blodsocker (hypoglykemi). Detta inträffar vanligen hos personer med diabetes som använder insulin. Yrsel (yrsel) kan åtföljas av svettningar och ångest .; Överhettning och uttorkning. Om du är aktiv i varmt väder, eller om du inte dricker tillräckligt med vätska, kan du känna dig yr från överhettning (hypertermi) eller från uttorkning. Detta gäller särskilt om du tar vissa hjärtmediciner.

Förberedelse för mötet

Din husläkare eller primära vårdgivare kommer förmodligen att kunna diagnostisera och behandla orsaken till din yrsel. Han eller hon kanske hänvisa dig till ett öra, näsa och hals (ENT) specialist eller en läkare som specialiserat sig på hjärnan och nervsystemet (neurolog).

Här är lite information för att hjälpa dig redo för mötet.

Ålder. Äldre vuxna är mer benägna att ha medicinska tillstånd som orsakar yrsel, speciellt en känsla av obalans. De är också mer benägna att ta mediciner som kan orsaka yrsel .; En tidigare episod av yrsel. Om du har upplevt yrsel innan, är det mer sannolikt att bli yr i framtiden.

Din tid med din läkare är begränsad, så att förbereda en lista med frågor i förväg kommer att hjälpa dig att göra det mesta av din tid tillsammans. För yrsel, några grundläggande frågor att ställa din läkare

Var medveten om eventuella före utnämningen begränsningar. Vid den tiden du gör utnämningen, se till att fråga om det är något du behöver göra i förväg, till exempel begränsa din kost. Om du ska för vestibulära tester kommer läkaren att ge instruktioner om några mediciner att hålla inne kvällen innan och vad man ska äta på testdag .; Var beredd på att beskriva din yrsel i specifika termer. När du har en episod av yrsel, känner du rummet snurrar, eller som du snurrar i rummet? Känner du att du kan passera ut? Din beskrivning av dessa symtom är avgörande för att hjälpa din läkare att göra en diagnos .; Lista alla andra hygienkrav eller symptom du har, inklusive alla som kan verka oberoende av din yrsel. Till exempel, om du har känt depression eller ångest nyligen, är detta viktig information för din läkare .; Lista nyckel personlig information, inklusive betydande påkänningar eller senaste ändringarna liv .; Gör en lista över alla receptbelagda och receptfria mediciner, vitaminer eller kosttillskott som du tar .; Lista frågor att ställa din läkare.

Din läkare kommer sannolikt att ställa ett antal frågor om din yrsel, såsom

Om du tenderar att känna yr när du står upp, ta din tid att göra förändringar i kroppshållning. Om du har haft episoder av yrsel under körning, ordna alternativ transport medan du väntar på att se din läkare.

Vad är det mest sannolika orsaken till mina symptom ?; Finns det några andra möjliga orsaker till mina symptom ?; Vilka tester rekommenderar ni ?; Är detta problem sannolikt tillfällig eller långvarig ?; Är det möjligt mina symptom kommer att försvinna utan behandling ?; Vilken behandling alternativ kan hjälpa ?; Måste jag följa några begränsningar? Till exempel, är det säkert för mig att köra ?; Ska jag träffa en specialist ?; Finns det en generisk alternativ till medicinen du förskrivning ?; Har du några broschyrer eller annat tryckt material som jag kan ta med mig hem? Vilka webbplatser rekommenderar ni?

Tester och diagnos

Om yrsel får dig att känna att du kan falla, vidta åtgärder för att minska risken. Håll ditt hem väl upplysta och fri från faror som kan orsaka dig att resa. Undvik område mattor och exponerade sladdar. Placera möbler där du är osannolikt att stöta på det, och använda halkfria mattor i badkaret och duschgolv.

Kan du beskriva vad du kände första gången du hade en episod av yrsel ?; Är din yrsel kontinuerlig, eller förekommer det i besvärjelser eller episoder ?; Om yrsel förekommer i episoder, hur länge dessa episoder sist ?; Hur ofta gör din yrsel episoder inträffar ?; När gör din yrselattacker tycks hända, och vad som utlöser dem ?; Har din yrsel orsaka rummet att snurra eller producera en känsla av rörelse ?; När du känner dig yr, gör du också känna svag eller svimfärdig ?; Har din yrsel leda till att du tappar balansen ?; Är dina symptom åtföljs av en ringande eller fullhet i öronen (tinnitus) eller svårt att höra ?; Har din syn suddas ut ?; Är din yrsel förvärras genom att flytta huvudet ?; Vilka mediciner, vitaminer eller kosttillskott tar du?

Om din läkare misstänker att du har eller kan ha haft en stroke, är äldre eller drabbats av ett slag mot huvudet, han eller hon kan genast beställa en MR eller datortomografi.

De flesta människor som besöker sin läkare på grund av yrsel kommer först att bli tillfrågad om sina symptom och läkemedel och därefter ges en fysisk undersökning. Under denna examen, kommer läkaren att undersöka hur du går och hålla balansen och hur de viktigaste nerverna i ditt centrala nervsystemet fungerar.

Behandlingar och läkemedel

Du kan också behöva en hörseltest och balanstest, inklusive

Dessutom kan du få blodprov för att kontrollera infektion och andra tester för att kontrollera hjärta och blodkärl hälsa.

rörelse ögontestning. Din läkare kan titta på väg dina ögon när du spårar ett rörligt objekt. Och du kan få en ögonrörelsetest, där kallt och varmt vatten eller luft placeras i hörselgången .; Huvudrörelser testning. Om din läkare misstänker din svindel orsakas av lägesyrsel, kan han eller hon göra en enkel huvudrörelse test som kallas Dix-Hallpike manöver för att verifiera diagnosen .; Posturography. Detta test berättar din läkare vilka delar av balanssystemet du lita på de mest och vilka delar kan ge dig problem. Du står i dina bara fötter på en plattform och försöker hålla balansen under olika förhållanden .; Rotary-stol testning. Under detta test du sitter i en datorstyrd stol som rör sig mycket långsamt i en full cirkel. Med högre hastighet, förflyttar den fram och tillbaka i en mycket liten båge.

Livsstil och huskurer

Yrsel blir ofta bättre utan behandling. Inom ett par veckor, anpassar kroppen vanligtvis till vad som orsakar det.

Läs mer om Yrsel

Om du söker behandling, kommer din läkare basera den på orsaken till ditt tillstånd och dina symtom. Den kan innehålla mediciner och balansövningar. Även om ingen orsak hittas eller om yrsel kvarstår, kan receptbelagda läkemedel och andra behandlingar göra symtomen mer hanterbar.

Yrsel vanligtvis går iväg på egen hand. Om du tenderar att uppleva upprepade episoder av yrsel, överväga dessa tips

Mer om Yrsel

Symptom och behandling för

1

Skötselanvisningar 2s

 1

)

Vatten piller. Om du har Ménières sjukdom, kan din läkare ordinera en vatten-piller (diuretikum). Detta tillsammans med en saltfattig kost kan bidra till att minska hur ofta du har yrsel episoder .; Mediciner som minskar yrsel. Antihistaminer såsom meclizine (Antivert) kan erbjuda kortsiktig lindring av svindel. Antikolinergika bidra till att minska yrsel. De inkluderar skopolamin hudfläckar (Transderm SCOP) .; Anti-illamående mediciner. Din läkare kan ordinera ett läkemedel för att ge omedelbar lindring av illamående. Några av dessa kan orsaka dåsighet .; Ångestdämpande mediciner. Diazepam (Valium) och alprazolam (Xanax) är i en klass av läkemedel som kallas bensodiazepiner, som kan orsaka beroende. De kan också orsaka dåsighet .; Förebyggande medicin mot migrän. Vissa läkemedel kan hjälpa till att förhindra attacker av migrän.

Huvudets position manövrar. En teknik som kallas canalith flytta (eller Epley manöver) brukar hjälpa lösa lägesyrsel snabbare än att bara väntar på din yrsel att försvinna. Det kan göras genom din läkare, en audionom eller en sjukgymnast och innebär att manövrera positionen av huvudet. Det är oftast effektiv efter en eller två behandlingar. Innan de genomgick denna procedur, tala om för din vårdgivare om du har en nacke eller rygg tillstånd, en näthinneavlossning eller blodkärlsproblem .; Balansera terapi. Du kan lära särskilda övningar för att göra ditt saldo systemet mindre känsligt för rörelse. Detta sjukgymnastik teknik kallas hörselrehabilitering. Det används för personer med yrsel från innerörat förhållanden såsom vestibularisneurit .; Psykoterapi. Denna typ av behandling kan hjälpa människor vars yrsel orsakas av ångest.

Injektioner. Din läkare kan injicera innerörat med antibiotika gentamicin för att inaktivera balansfunktion. Den opåverkade öra övertar denna funktion .; Avlägsnande av innerörat sinnesorgan. Ett förfarande som sällan används kallas labyrinthectomy. Det inaktiverar vestibulära labyrint i det drabbade örat. Det andra örat övertar balansfunktion. Denna teknik kan användas om du har en allvarlig hörselnedsättning och din yrsel har inte svarat på andra behandlingar.

Var medveten om risken för att tappa balansen, vilket kan leda till att falla och allvarlig skada .; Undvik att flytta plötsligt och gå med en käpp för stabilitet, om det behövs .; Fall-bevis ditt hem genom att ta bort risk för snubbling såsom området mattor och exponerade sladdar. Använd halkfria mattor på din bad- och duschgolv. Använd bra belysning .; Sitta eller ligga ner omedelbart när du känner dig yr. Lie fortfarande med slutna ögon i ett mörkt rum om du upplever en allvarlig episod av yrsel .; Undvika att köra bil eller använda maskiner om du upplever ofta yrsel utan förvarning .; Undvik att använda koffein, alkohol, salt och tobak. Överdriven användning av dessa substanser kan förvärra dina symtom och tecken .; Drick tillräckligt med vätska, äta en hälsosam kost, få tillräckligt med sömn och undvika stress .; Om yrsel orsakas av en medicin, prata med din läkare om avbryta det eller sänka dosen .; Om yrsel kommer med illamående, prova en over-the-counter (receptfria) antihistamin, såsom meklizin (Antivert) eller en innehållande dimenhydrinat (Dramamine). Dessa kan orsaka dåsighet. Nondrowsy antihistaminer är inte lika effektiva .; Om yrsel orsakas av överhettning eller uttorkning, vila på en sval plats och dricka vatten eller sportdryck (Gatorade, Powerade, andra).