personlighetsförändring-overklighetskänsla störning

Personlighetsförändring-overklighetskänsla sjukdom uppstår när du ständigt eller upprepade gånger har en känsla av att du observera dig själv utifrån din kropp eller om du har en känsla av att saker omkring dig är inte riktigt, eller båda. Känslor av depersonalisering och overklighetskänsla kan vara mycket störande och kan känna att du lever i en dröm.

Många människor har en passerande erfarenhet av personlighetsförändring eller overklighetskänsla vid något tillfälle. Men när dessa känslor hålla förekommande eller aldrig helt försvinna, det anses personlighetsförändring-overklighetskänsla sjukdom. Sjukdomen är vanligare hos personer som har haft traumatiska upplevelser.

personlighetsförändring symptom

Personlighetsförändring-overklighetskänsla sjukdom kan vara allvarliga och kan störa relationer, arbete och andra dagliga aktiviteter. Den viktigaste behandlingen för personlighetsförändring-overklighetskänsla sjukdom är samtalsterapi (psykoterapi), men ibland mediciner också används.

overklighetskänsla symptom

Ihållande och återkommande episoder av personlighetsförändring eller overklighetskänsla eller båda orsaka ångest och problem fungerar på jobbet eller i skolan eller på andra viktiga områden i ditt liv. Under dessa episoder, du vet att din känsla av likgiltighet är bara en känsla, och inte verklighet.

När ska en läkare

Den erfarenhet och känslor av sjukdomen kan det vara svårt att beskriva. Oroa sig “bli galen” kan göra att du blir upptagen med att kontrollera att du finns och bestämma vad som faktiskt verklig.

Vad kan du göra

Symtom på personlighetsförändring inkluderar

Symtom på overklighetskänsla inkluderar

Episoder av personlighetsförändring-overklighetskänsla sjukdom kan pågå timmar, dagar, veckor eller månader åt gången. I vissa människor, dessa episoder förvandlas till pågående känslor av personlighetsförändring eller overklighetskänsla som periodvis kan bli bättre eller sämre.

I denna sjukdom, är känslor av depersonalisering och overklighetskänsla inte direkt orsakats av droger, alkohol, en psykisk störning eller ett medicinskt tillstånd.

Passing känslor av personlighetsförändring eller overklighetskänsla är vanliga och är inte nödvändigtvis en orsak till oro. Men pågående eller svåra känslor av avskildhet och snedvridning av din omgivning kan vara ett tecken på personlighetsförändring-overklighetskänsla störning eller annan fysisk eller psykisk störning.

Se en läkare om du har en känsla av personlighetsförändring eller overklighetskänsla som

Den exakta orsaken till personlighetsförändring-overklighetskänsla sjukdom inte väl förstått. Det verkar dock vara kopplat till en obalans i vissa kemikalier i hjärnan som kallas neurotransmittorer, vilket kan göra en hjärna sårbar så att förhöjda tillstånd av stress och rädsla kan leda till sjukdom.

Symtom på personlighetsförändring-overklighetskänsla sjukdom kan vara relaterad till

Medan vem som helst kan utveckla personlighetsförändring-overklighetskänsla sjukdom, du löper ökad risk om

Även om du inte har personlighetsförändring-overklighetskänsla störning, kan känslor av personlighetsförändring eller overklighetskänsla utlösas av

Episoder av depersonalisering eller overklighetskänsla kan vara skrämmande. De kan orsaka

Du kommer att börja med att först se din primärvården läkare, men du kan remitteras till en läkare som specialiserat sig på hjärnan och nervsystemet (neurolog) eller en läkare som är specialiserad på att diagnostisera och behandla psykiska sjukdomar (psykiater).

Vad du kan förvänta från din läkare

Här är lite information för att hjälpa dig redo för mötet och lära sig vad man kan förvänta från din läkare.

Innan din tid, gör en lista över

Ta en familjemedlem eller vän med, om det är möjligt. Någon som följer du kanske minns något som du missat eller glömt.

Några grundläggande frågor att ställa din läkare är

Din läkare kommer sannolikt att ställa ett antal frågor. Att vara redo att svara på dem kan reservera tid att gå över några punkter du vill spendera mer tid på. Din läkare kan begära

Att få diagnosen personlighetsförändring-overklighetskänsla sjukdom, måste du uppfylla symtom kriterier i Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), publicerad av American Psychiatric Association. Denna handbok används av psykisk hälsa leverantörer att diagnostisera psykiska tillstånd och av försäkringsbolag för att ersätta för behandling.

DMS-5 innehåller dessa definitioner

Att få diagnosen personlighetsförändring-overklighetskänsla sjukdom

Du kan behöva ytterligare utvärdering eller tester för att utesluta andra fysiska eller psykiska sjukdomar och andra orsaker, såsom missbruk.

Behandling av personlighetsförändring-overklighetskänsla sjukdom är främst psykologisk rådgivning, även kallad samtalsterapi. Men ibland mediciner kan läggas till din behandlingsplan.

Medan Depersonalisation och overklighetskänsla kan vara skrämmande, är de inte nödvändigtvis skadliga. Inse att du har en behandlingsbar psykisk störning kan vara lugnande. För att hjälpa dig att hantera Depersonalisation och overklighetskänsla

Besök din läkare