levercirros behandlingsalternativ

Beskriver dina symtom och sjukdomshistoria, tillsammans med resultaten från en fysisk undersökning, är oftast tillräckligt för att diagnostisera ett fall av skrumplever.

Ta reda på mer om cirros

Grunderna

symptom

Behandling

Förebyggande

Det kan vara bra att göra en datortomografi eller ultraljud för att ytterligare utvärdera omfattningen av leversjukdom. Läkaren kan också kräva en leverbiopsi, eller vävnadsprov, och blodprover för att fastställa orsaken omfattningen av skrumplever. I en leverbiopsi är en nål sätts in i levern för att dra ut ett fragment av vävnad, som sedan skickas till ett laboratorium för analys.

Det bästa sättet att behandla cirros är att korrigera den bakomliggande orsaken. Detta kan innebära att ge upp alkohol, söker behandling för viral hepatit eller en ärftlig sjukdom, eller eliminera vissa ämnen från din kost eller miljö. Vissa villkor kan inte botas, men läkemedel kan sätta dem i remission.

Förutom att stoppa sjukdomsförloppet, syftar konventionell behandling också att korrigera eventuella komplikationer, såsom inre blödningar, vilket i sig kan vara invalidiserande eller livshotande.

Om cirros orsakas av alkoholism, du helt enkelt måste sluta dricka – omedelbart och fullständigt. Om du fortsätter att dricka efter att du har fått diagnosen cirros, har du mindre än en chans 40% av levande mer än fem år. Om du slutar att dricka, men dessa chanser att öka till 60% -70%.

Att ge upp alkohol är också det bästa sättet att åtgärda alkoholhepatit och alkohol-inducerad fettlever. Båda dessa villkor brukar klara upp när patienten slutar dricka tillräckligt länge för levern att läka. Konventionell behandling av skrumplever orsakad av kronisk viral hepatit betonar andra antiretrovirala läkemedel vila, rätt kost, och eventuellt användning av läkemedlet interferon och. Interferon kombineras ofta med ett antiviralt läkemedel som kallas ribavirin, som kan förbättra chanserna för ett botemedel. Vissa typer av hepatit, dock kan inte botas.