katarakt: frågor om kirurgi – ämne översikt

Kataraktkirurgi i övrigt friska personer kan vanligtvis göras på ett polikliniskt med lokalbedövning eller lokalbedövning ögondroppar. (Allmän anestesi behövs endast för ett fåtal personer.)

Om din syn är 20/50 (20/20 är normal) eller förvärras på grund av grå starr, kan du dra nytta av operationen; Om din syn är 20/40 och du har allvarliga reflexproblem eller kräver god syn för arbete (till exempel, du kör för en levande), kan operation hjälpa dig. Men glasögon kan också hjälpa. Du kanske vill överväga att prova glasögon innan opereras; Om din syn är 20/40 eller ännu värre, har din monokel recept kontrolleras. Och överväga operation om glasögon misslyckas med att hjälpa.

Den viktigaste faktorn att tänka på är kunskap och erfarenhet av din ögonkirurg. Om du behöver en rekommendation för en kirurg, prata med din husläkare eller optiker; Försök att välja ett bra läge. Då kan du enkelt få uppföljnings synundersökningar och ses om du har problem.

Fakoemulgering (litet snitt kirurgi) är den vanligaste typen av kataraktoperation. Kirurgen använder ultraljud för att bryta upp den grumliga linsen. Andra typer av kirurgi är vanligtvis reserverad för speciella situationer; Fråga din kirurg hur upplevde han eller hon är med förfarandet. Fråga om han eller hon kommer att använda en laser under en del av operationen. Också ta reda på hur många förfaranden kirurgen har gjort och vad resultaten var; Phacoemulsification har den högsta andelen framgångsrika.

Linser som placeras inne i ögat under operationen (intraokulära linser eller IOL: er) används i många gråstarroperationer för vuxna och barn. De hjälper dig beror på glasögon mindre. Läkaren kan vänta tills barnet är ett till två år gammal innan du använder en IOL; Fråga din läkare om de olika typer av linser och vad som skulle vara bäst för dig. Vissa typer kan kosta mer än andra; Kontaktlinser placeras på ögats yta är ett alternativ. Men de kan vara svårt för äldre vuxna och barn att använda. Kontaktlinser används efter kataraktkirurgi hos barn yngre än 2 års ålder; Tjocka katarakt glasögon användes i det förflutna. De används inte så ofta nu att IOL: er är tillgängliga.