hantera jetlag och sömnighet

 arkiv innehåll efter 2 år för att säkerställa våra läsare kan lätt hitta den mest aktuell innehåll; För att hitta den mest aktuella informationen, ange ditt ämne av intresse i vår sökruta.

För frekventa flygblad och internationella resenärer, symtomen på jetlag är alltför välbekant. Störd sömn, dagtid trötthet, koncentrationssvårigheter och funktion, och även magen problem är en del av livet.

Lyckligtvis, medan du kanske inte att kunna eliminera jetlag helt om du reser över flera tidszoner, kan du minska dess effekter med några enkla strategier. För det första hjälper det att förstå vad jetlag är och vad som orsakar det. Sedan erbjuder 11 sätt att hantera jetlag och ändå njuta av din resa.

Ensamhet och sömnproblem har länge plågat mig, med början vid 7 års ålder när min familj flyttade två gånger inom ett år. Kämpar för att få nya vänner, rasade min självkänsla, och blyghet jag utvecklat etablerat ett mönster av ihållande ensamhet. Tomma dagar matchas sömnlöshet fyllda nätter, och lite ändrats jag blev äldre. Arbeta hemifrån, jag tillbringade timmar i sängen av ren ensamhet, sedan vandrade huset på natten eller uppstod att arbeta på tre a.m; Som det visar sig, jag är inte så ensam trots allt. Universitet…

Jetlag kan inträffa när som helst du reser snabbt över två eller flera tidszoner. Ju fler tidszoner du korsar, desto mer sannolikt är det att du vara sömnig och trög – och ju längre och mer intensiv symptomen är sannolikt att bli.

Jetlag är en tillfällig sömnstörning, men inte tillräckligt tillfälliga för många resenärer. Om du flyger från San Francisco till Rom för en 10-dagars resa, till exempel, kan det ta sex till nio dagar för att återhämta sig helt. Det beror på att det kan ta upp till en dag för varje tidszon korsas för kroppen att anpassa sig till den lokala tiden. Om du reser öst till väst, från Rom till San Francisco, kan jetlag senaste fyra till fem dagar – ungefär hälften av antalet tidszoner passeras. Jetlag är i allmänhet värre när du “förlorar tid” reser väst till öst.

Om du är en äldre vuxen kan jetlag slå dig hårdare och återhämtningen kan ta längre tid.

Jetlag händer eftersom snabb resa kastar bort vår dygnsrytm – den biologiska klockan som hjälper till att kontrollera när vi vaknar och somnar. “Cues såsom ljusexponering, måltider, socialt engagemang och aktiviteter reglerar vår dygnsrytm”, säger Allison T. Siebern, PhD, en karl i Insomnia och Behavioral Sleep Medicine Program vid Stanford University Sleep Medicine Center. “När du korsar tidszoner, stör det de, och din inre klocka och yttre tid desynchronized. Din kropp behöver för att gå vidare i takt med den nya tidszonen. ”

Andra aspekter av flygresor kan förvärra problemet. En studie publicerad i New England Journal of Medicine 2007 fann att luft hytter tryck till 8000 fot lägre syre i blodet, vilket passagerarna känner sig obekväma och uttorkad. Och folk inte flytta runt så mycket som vanligt på ett flygplan. “Dessa kan öka symtomen på jetlag och ytterligare störa din dygnsrytm från återsynkroniserings”, säger Siebern.

Galna timmar på jobbet?

Är Sömnighet skada dig?