erektil dysfunktion sjukdom

Erektil dysfunktion (impotens) är oförmågan att få och behålla en erektion fast nog för sex.

Har erektion problem från tid till annan är inte nödvändigtvis en orsak till oro. Om erektil dysfunktion är en aktuell fråga, men det kan orsaka stress påverkar ditt självförtroende och bidra till relationsproblem. Problem att få eller behålla en erektion kan också vara ett tecken på en underliggande hälsotillstånd som behöver behandling och en riskfaktor för hjärtsjukdom på vägen.

symptom

Om du är bekymrad över erektil dysfunktion, prata med din läkare – även om du är generad. Ibland behandlar en underliggande sjukdom är tillräcklig för att vända erektil dysfunktion. I andra fall kan mediciner eller andra direkta behandlingar behövas.

Problem med att få en erektion; Svårt att hålla en erektion; Minskad sexuell lust

Penis innehåller två cylindriska, svampliknande strukturer (corpora cavernosa). När en manlig blir sexuellt upphetsad, nervimpulser öka blodflödet till båda cylindrarna. Denna plötsliga tillströmning av blod orsakar en erektion genom att utöka, riktning och hårdnande penis.

Erektil dysfunktion symptom kan inkludera ihållande

En familj läkare är ett bra ställe att börja när du har erektionsproblem. Se din läkare om

Du har frågor om din erektion eller om du upplever andra sexuella problem, inklusive ejakulationsrubbning, såsom tidig eller fördröjd utlösning; Du har diabetes, hjärtsjukdom eller annan känd hälsotillstånd som kan kopplas till erektil dysfunktion; Du har andra symptom tillsammans med erektil dysfunktion

Manlig sexuell upphetsning är en komplex process som involverar hjärnan, hormoner, känslor, nerver, muskler och blodkärl. Erektil dysfunktion kan vara resultatet av ett problem med någon av dessa. På samma sätt kan stress och psykiska hälsoproblem orsaka eller förvärra erektil dysfunktion.

Hjärtsjukdom; Förträngda blodkärl (ateroskleros); Högt kolesterol; Högt blodtryck; Diabetes; Fetma; Metabola syndromet – ett tillstånd med förhöjt blodtryck, höga insulinnivåer, kroppsfett runt midjan och högt kolesterol; Parkinsons sjukdom; Multipel skleros; Peyronies sjukdom – utveckling av ärrvävnad i penis; Vissa receptbelagda mediciner; Tobaksanvändning; Alkoholism och andra former av missbruk, Sömnstörningar; Behandlingar för prostatacancer eller förstorad prostata; Operationer eller skador som påverkar bäckenområdet eller ryggmärgen

orsaker

Ibland kan en kombination av fysiska och psykiska problem orsakar erektil dysfunktion. Till exempel kan en mindre fysisk kondition som bromsar din sexuella svar orsaka ångest om att upprätthålla en erektion. Den resulterande ångest kan leda till eller förvärra erektil dysfunktion.

I de flesta fall är erektil dysfunktion orsakas av något fysiskt. Vanliga orsaker

Hjärnan spelar en viktig roll för att utlösa den serie av fysiska händelser som orsakar en erektion, som börjar med känslor av sexuell upphetsning. Ett antal saker kan störa sexuella känslor och orsaka eller förvärra erektil dysfunktion. Dessa inkluderar

När man blir äldre, kan erektioner ta längre tid att utveckla och kanske inte lika fast. Du kanske behöver mer direkt kontakt till din penis för att få och behålla en erektion. Detta kan tyda på underliggande hälsotillstånd eller vara ett resultat av att ta mediciner

Olika riskfaktorer kan bidra till erektil dysfunktion, inklusive

Riskfaktorer

Komplikationer till följd av erektil dysfunktion kan inkludera

Depression, ångest eller andra psykiska förhållanden; Påfrestning; Relationsproblem på grund av stress, dålig kommunikation eller andra problem

komplikationer

Du kommer att börja med att se din husläkare eller en allmänläkare. Beroende på din oro för hälsan, kan du gå direkt till en specialist – till exempel en läkare som specialiserat sig på de manliga köns problem (urolog) eller en läkare som specialiserat sig på hormonella system (endokrinolog).

Medicinska tillstånd, i synnerhet diabetes eller hjärtproblem; Tobaksbruk, vilket begränsar blodflödet till vener och artärer, kan – över tids orsakar kroniska sjukdomar som leder till erektil dysfunktion; Övervikt, särskilt om du är överviktig; Vissa medicinska behandlingar, såsom prostata kirurgi eller strålningsbehandling för cancer; Skador, särskilt om de skada nerver eller artärerna som styr erektioner; Läkemedel, inklusive antidepressiva, antihistaminer och mediciner för att behandla högt blodtryck, smärta eller prostatabesvär; Psykologiska tillstånd, såsom stress, ångest eller depression; Drog- och alkoholanvändning, särskilt om du är en långsiktig droganvändare eller dricker ofta; Långvarig cykling, som kan komprimera nerver och påverkar blodflödet till penis, kan leda till tillfällig eller permanent erektil dysfunktion

Eftersom möten kan vara kort och det finns ofta en hel del mark för att täcka, är det en bra idé att vara väl förberedd. Här är lite information för att hjälpa dig redo och vet vad de ska förvänta sig av din läkare.

En otillfredsställande sexliv; Stress eller ångest; Förlägenhet eller låg självkänsla; Relationsproblem; Oförmågan att få din partner gravid

Förberedelse för mötet

Ta dessa åtgärder för att förbereda för mötet

För erektil dysfunktion, några grundläggande frågor att ställa din läkare

Fråga vad du behöver göra i förväg. När du gör utnämningen, se till att fråga om det är något du behöver göra i förväg. Till exempel kan din läkare be dig att inte äta innan ett blodprov .; Skriv ner eventuella symtom som du har haft, även sådana som kan verka oberoende av erektil dysfunktion .; Anteckna viktig personlig information, inklusive saker som senaste ändringarna liv, eller större påfrestningar .; Gör en lista över alla mediciner, vitaminer, naturläkemedel och kosttillskott du tar .; Ta din partner tillsammans, om det är möjligt. Din partner kan hjälpa dig att komma ihåg något som du missat eller glömt under utnämningen .; Skriv ner en lista med frågor att ställa din läkare.

Utöver dina förberedda frågor, tveka inte att ställa ytterligare frågor under din tid.

Vad är det mest sannolika orsaken till mina erektionsproblem ?; Vad är andra möjliga orsaker ?; Vilka typer av tester behöver jag ?; Är min erektil dysfunktion troligen tillfällig eller kronisk ?; Vad är den bästa behandlingen ?; Vilka är alternativen till den primära metoden som du föreslår ?; Hur kan jag bäst hantera andra hygienkrav med min erektil dysfunktion ?; Finns det några begränsningar som jag måste följa ?; Ska jag se en specialist? Vad kommer den kostnaden, och kommer besöket täckas av min försäkring ?; Om medicinering ordineras är det en generisk alternativ ?; Finns det några broschyrer eller annat tryckt material som jag kan ta med mig hem? Vilka webbplatser rekommenderar ni?

Din läkare kommer sannolikt att ställa ett antal frågor. Vara beredd på frågor som dessa

För många män, en fysisk undersökning och svara på frågor (sjukdomshistoria) är allt som behövs för en läkare att diagnostisera erektil dysfunktion och rekommenderar en behandling. Om du har kroniska sjukdomar eller din läkare misstänker att en underliggande sjukdom kan vara inblandade, kan du behöva ytterligare tester eller samråd med en specialist.

Vilka andra hälsoproblem eller kroniska sjukdomar har du ?; Har du haft några andra sexuella problem ?; Har du haft några förändringar i sexuell lust ?; Får du erektion under onani, med en partner eller när du sover ?; Finns det några problem i din relation med din sexuella partner ?; Har din partner har några sexuella problem ?; Är du orolig, deprimerad eller under stress ?; Har du någonsin blivit diagnostiserad med en psykiska hälsotillstånd? Om så är fallet, använder du för närvarande ta några mediciner eller få psykologisk rådgivning (psykoterapi) för det ?; När började du först börjar märka sexuella problem ?; Gör dina erektionsproblem uppstår endast ibland, ofta eller hela tiden ?; Vilka mediciner tar du, inklusive eventuella naturläkemedel eller kosttillskott ?; Dricker du alkohol? Om så är fallet, hur mycket ?; Använder du några illegala droger ?; Vad, om något, verkar förbättra dina symtom ?; Vad, om något, verkar förvärra dina symptom?

Tester och diagnos

Tester för bakomliggande tillstånd kan omfatta

Fysisk undersökning. Detta kan omfatta en noggrann undersökning av din penis och testiklar och kontrollera nerverna för sensation .; Blodprover. Ett blodprov kan skickas till ett laboratorium för att kontrollera om tecken på hjärtsjukdomar, diabetes, låga testosteronnivåer och andra sjukdomstillstånd .; Urinprov (urin). Liksom blodprov, är urintest för att leta efter tecken på diabetes och andra underliggande hälsotillstånd .; Ultraljud. Detta test utförs vanligtvis av en specialist på ett kontor. Det innebär att man använder en wandlike anordning (givare) som hölls under de blodkärl som försörjer penis. Det skapar en videobild för att låta din läkare se om du har blodflödes problem .; Detta test sker ibland i kombination med en injektion av läkemedel i penis för att stimulera blodflödet och producera en erektion .; Över natten erektion test. De flesta män har erektion under sömnen utan att minnas dem. Detta enkla test innebär att linda en speciell anordning runt penis innan du går till sängs .; Denna anordning mäter antalet och styrkan i erektioner som uppnås under natten. Det kan hjälpa till att avgöra om din erektil dysfunktion är relaterad till psykiska eller fysiska orsaker .; Psykologisk undersökning. Din läkare kan ställa frågor för att screena för depression och andra möjliga psykologiska orsaker till erektil dysfunktion.

Ultraljud. Detta test utförs vanligtvis av en specialist på ett kontor. Det innebär att man använder en wandlike anordning (givare) som hölls under de blodkärl som försörjer penis. Det skapar en videobild för att låta din läkare se om du har blodflödes problem.

Detta test sker ibland i kombination med en injektion av mediciner in i penis för att stimulera blodflödet och producera en erektion.

Behandlingar och läkemedel

Över natten erektion test. De flesta män har erektion under sömnen utan att minnas dem. Detta enkla test innebär att linda en speciell anordning runt penis innan du går till sängs.

Denna anordning mäter antalet och styrkan i erektioner som uppnås under natten. Det kan hjälpa till att avgöra om din erektil dysfunktion är relaterad till psykiska eller fysiska orsaker.

Färg duplex Doppler ultraljud; Injicera färgämne för att se blodflödet i artärer som transporterar blod till penis (penis arteriografi); Magnetisk resonanstomografi (MRT); Nattlig erektion övervakning

Livsstil och huskurer

erbjuder ett komplett sortiment av verktyg för utvärdering av erektil dysfunktion. Läkare kommer sannolikt att utföra en fysisk undersökning och blod- och urinprov. De kan också använda en sexuell hälsa frågeformulär för att förstå problemet.

Alternativ medicin

Vissa män kan kräva specialiserade tester. ger både icke-invasiv och invasiv testning för erektil dysfunktion, vilket kan inkludera

Det första läkaren kommer att göra är att se till att du får rätt behandling för de hygienkrav som kan orsaka eller förvärrade din erektil dysfunktion.

Beroende på orsaken och graden av erektil dysfunktion och eventuella underliggande hälsotillstånd, kan du ha olika behandlingsalternativ. Din läkare kan förklara riskerna och fördelarna med varje behandling och kommer att överväga dina inställningar. Din partner preferenser kan också spela en roll i din behandling val.

Coping och stöd

Orala läkemedel är en framgångsrik erektil dysfunktion behandling för många män. De inkluderar

Alla fyra läkemedel förstärka effekten av kväveoxid – en naturlig kemisk kroppen producerar som slappnar musklerna i penis. Detta ökar blodflödet och gör det möjligt att få en erektion som svar på sexuell stimulering.

Förebyggande

Läs mer om erektil dysfunktion

Med en av dessa tabletter kommer inte automatiskt att producera en erektion. Sexuell stimulering behövs först för att orsaka frisättning av kväveoxid från dina penis nerver. Dessa mediciner förstärker den signalen, så att män att fungera normalt. Oral erektil dysfunktion läkemedel är inte afrodisiaka, kommer inte att orsaka spänning och behövs inte hos män som får normal erektion.

De läkemedel varierar i dosering, hur länge de fungerar och biverkningar. Eventuella biverkningar inkluderar rodnad, nästäppa, huvudvärk, synrubbningar, ryggvärk och magbesvär.

Läkaren kommer att överväga din situation för att avgöra vilken medicin kan fungera bäst. Dessa mediciner kan inte fixa din erektil dysfunktion omedelbart. Du kan behöva arbeta med din läkare för att hitta rätt medicinering och dosering för dig.

Innan någon medicin för erektil dysfunktion, inklusive over-the-counter kosttillskott och naturläkemedel, få din läkares OK. Läkemedel mot erektil dysfunktion kanske inte fungerar eller kan vara farligt om du

Andra läkemedel mot erektil dysfunktion inkluderar

Alprostadil självinjektion. Med den här metoden kan du använda en fin nål för att injicera alprostadil (Caverject Impulse, Edex) i botten eller på sidan av din penis. I vissa fall är läkemedel som vanligen används för andra villkor som används för penis injektioner på egen hand eller i kombination. Exempel innefattar papaverin, alprostadil och fentolamin.

Varje injektion ger i allmänhet en erektion som varar cirka en timme. Eftersom nålen som används är mycket bra, är smärta från injektionsstället vanligen små.

Biverkningar kan inkludera blödningar från injektionen, långvarig erektion (priapism) och bildning av fibrös vävnad vid injektionsstället.

Sildenafil (Viagra); Tadalafil (Cialis); Vardenafil (Levitra, Staxyn); Avanafil (Stendra)

Alprostadil urethral suppositorium. Alprostadil intrauretral (Muse) terapi innebär att placera en liten alprostadil suppositorium i din penis i penis urinröret. Du använder en speciell applikator att infoga stolpiller i din penis urinröret.

Den erektion börjar vanligtvis inom 10 minuter och varar mellan 30 och 60 minuter. Biverkningar kan innefatta smärta, mindre blödning i urinröret och bildning av fibrös vävnad i din penis.

Ta nitrat läkemedel – vanligen föreskrivs för bröstsmärtor (angina) – såsom nitroglycerin (Minitran, Nitro-Dur, Nitro, andra), isosorbidmononitrat (Monoket) och isosorbiddinitrat (Dilatrate-SR, Isordil); Har mycket lågt blodtryck (hypotension) eller okontrollerat högt blodtryck (hypertoni); Har en allvarlig leversjukdom; Har en njursjukdom som kräver dialys

Om läkemedel inte är effektiva eller lämpliga i ditt fall, kan din läkare rekommendera en annan behandling. Andra behandlingar inkluderar

Penispumpar. En penispump (vakuum erektion enhet) är ett ihåligt rör med en handdriven eller batteridriven pump. Röret placeras över penis, och sedan pumpen används för att suga ut luften på insidan av röret. Detta skapar ett vakuum som drar blod i din penis.

När du får en erektion, sätt dig en spänning ring runt basen av din penis för att hålla i blodet och hålla den fast. Du kan sedan ta bort vakuumanordning.

Den erektion varar normalt tillräckligt länge för ett par att ha sex. Du tar bort spännringen efter samlag. Blåmärken penis är en möjlig biverkning, och utlösning kommer att begränsas av bandet. Din penis kan känna kallt vid beröring.

Om en penis pump är en bra behandling val för dig, kan din läkare rekommendera eller föreskriva en viss modell. På så sätt kan du vara säker på att det passar dina behov och att den är gjord av en ansedd tillverkare. Penis pumpar finns i olika tidskrifter och kön annonser kanske inte är säker eller effektiv.

Alprostadil självinjektion. Med den här metoden kan du använda en fin nål för att injicera alprostadil (Caverject Impulse, Edex) i botten eller på sidan av din penis. I vissa fall är läkemedel som vanligen används för andra villkor som används för penis injektioner på egen hand eller i kombination. Exempel innefattar papaverin, alprostadil och fentolamin .; Varje injektion ger i allmänhet en erektion som varar cirka en timme. Eftersom nålen som används är mycket bra, är smärta från injektionsstället vanligen mindre .; Biverkningar kan inkludera blödningar från injektionen, långvarig erektion (priapism) och bildning av fibrös vävnad vid injektionsstället .; Alprostadil urethral suppositorium. Alprostadil intrauretral (Muse) terapi innebär att placera en liten alprostadil suppositorium i din penis i penis urinröret. Du använder en speciell applikator att infoga stolpiller i din penis urinröret .; Den erektion börjar vanligtvis inom 10 minuter och varar mellan 30 och 60 minuter. Biverkningar kan innefatta smärta, mindre blödning i urinröret och bildning av fibrös vävnad i din penis .; Testosteron. Vissa män har erektil dysfunktion som kan kompliceras av låga nivåer av hormonet testosteron. I det här fallet kan testosteronersättningsterapi rekommenderas som ett första steg.

Penisimplantat. Denna behandling innebär kirurgiskt släpps ut i båda sidorna av penis. Dessa implantat består av antingen uppblåsbara eller halvstyva stavarna. Uppblåsbara enheter kan du styra när och hur länge du har en erektion. De halvstyva stavarna hålla din penis fast men böjbar.

Penisimplantat brukar rekommenderas inte förrän andra metoder har prövats först. Implantat har en hög grad av tillfredsställelse bland män som har försökt och misslyckats mer konservativa behandlingsmetoder. Som med all kirurgi finns det en risk för komplikationer, såsom infektion.

Om din erektil dysfunktion orsakas av stress, ångest eller depression – eller tillståndet skapar stress och relationen spänning – din läkare kan föreslå att du, eller du och din partner, besöka en psykolog eller kurator.

En penispump används för att dra blod i penis för att skapa en erektion. Du placerar sedan en gummiring runt basen av penis för att upprätthålla erektion.

Penispumpar. En penispump (vakuum erektion enhet) är ett ihåligt rör med en handdriven eller batteridriven pump. Röret placeras över penis, och sedan pumpen används för att suga ut luften på insidan av röret. Detta skapar ett vakuum som drar blod i din penis .; När du får en erektion, sätt dig en spänning ring runt basen av din penis för att hålla i blodet och hålla den fast. Du kan sedan ta bort vakuumanordning .; Den erektion varar normalt tillräckligt länge för ett par att ha sex. Du tar bort spännringen efter samlag. Blåmärken penis är en möjlig biverkning, och utlösning kommer att begränsas av bandet. Din penis kan känna sval .; Om en penis pump är en bra behandling val för dig, kan din läkare rekommendera eller föreskriva en viss modell. På så sätt kan du vara säker på att det passar dina behov och att den är gjord av en ansedd tillverkare. Penis pumpar finns i olika tidskrifter och kön annonser kanske inte är säker eller effektiv .; Penisimplantat. Denna behandling innebär kirurgiskt släpps ut i båda sidorna av penis. Dessa implantat består av antingen uppblåsbara eller halvstyva stavarna. Uppblåsbara enheter kan du styra när och hur länge du har en erektion. De halvstyva stavarna hålla din penis fast men böjbar .; Penisimplantat brukar rekommenderas inte förrän andra metoder har prövats först. Implantat har en hög grad av tillfredsställelse bland män som har försökt och misslyckats mer konservativa behandlingsmetoder. Som med all kirurgi finns det en risk för komplikationer, såsom infektioner .; Blodkärlskirurgi. I sällsynta fall kan läcka eller blockeras blodkärl orsaka erektil dysfunktion. I det här fallet, kirurgisk reparation, såsom vaskulär stentning eller en bypass, kan kanske behövas.

För många män är erektil dysfunktion orsakas eller förvärras av val av livsstil. Här är några steg som kan hjälpa

Innan du använder något tillägg, kolla med din läkare för att se till att det är säkert för dig – särskilt om du har kroniska sjukdomar. Vissa alternativa produkter som hävdar att arbeta för erektil dysfunktion kan vara farlig. Food and Drug Administration (FDA) har utfärdat varningar om flera olika typer av “naturlig Viagra” eftersom de innehåller potentiellt skadliga droger som inte nämns på etiketten. Doserna kan också vara okänd, eller de kan ha förorenats under beredning.

Några av dessa läkemedel kan interagera med receptbelagda läkemedel och orsaka farligt lågt blodtryck. Dessa produkter är särskilt farligt för män som tar nitrater.

Oavsett orsaken är fysiskt, psykiskt eller en kombination av båda, kan erektil dysfunktion bli en källa till mental och emotionell stress för dig och din partner. Här är några saker du kan göra

Det bästa sättet att förebygga erektil dysfunktion är att göra hälsosamma livsstilsval och hantera alla befintliga hygienkrav. Till exempel

Om du röker, sluta. Om du har problem med att sluta, få hjälp. Prova nikotinersättnings, såsom over-the-counter tuggummi eller pastiller, eller be din läkare om en receptbelagd medicin som kan hjälpa dig att sluta .; Förlora överskjutande pounds. Övervikt kan orsaka – eller förvärras – erektil dysfunktion .; Inkludera fysisk aktivitet i din dagliga rutin. Motion kan hjälpa till med bakomliggande tillstånd som spelar en roll vid erektil dysfunktion i ett antal olika sätt, bland annat att minska stress, hjälper dig gå ner i vikt och öka blodflödet .; Få behandling för alkohol- eller drogproblem. Dricker för mycket eller tar vissa illegala droger kan förvärra erektil dysfunktion direkt eller genom att orsaka problem på lång sikt hälsa .; Arbeta igenom förhållandet frågor. Överväga par eller äktenskap rådgivning om du har problem med att förbättra kommunikationen med din partner eller arbeta via problem på egen hand.

1

Förutsätt inte att du har ett långsiktigt problem. Inte visa tillfälliga erektionsproblem som en reflektion över din hälsa eller manlighet, och inte automatiskt räkna med att få erektion problem igen under nästa sexuella möte. Detta kan orsaka ångest, vilket kan göra erektil dysfunktion värre .; Involvera din sexpartner. Din partner kan se din oförmåga att få erektion som ett tecken på minskad sexuell lust. Din försäkra sig om att detta inte är fallet kan hjälpa. Kommunicera öppet och ärligt om ditt tillstånd. Behandlingen är ofta mer framgångsrika när en man innebär sin partner .; Ignorera inte stress, ångest eller andra psykiska hälsoproblem. Tala med din läkare eller kontakta en psykisk hälsa leverantör att ta itu med dessa frågor.

)

Arbeta med din läkare för att hantera diabetes, hjärtsjukdomar eller andra kroniska sjukdomar .; Se din läkare för regelbundna kontroller och medicinska screeningtest .; Sluta röka, begränsa eller undvika alkohol, och inte använder illegala droger .; Träna regelbundet.; Vidta åtgärder för att minska stress .; Få hjälp för ångest, depression eller andra psykiska problem.

Mer om erektil dysfunktion