endometrial cancersjukdom

Endometrial cancer är en typ av cancer som börjar i livmodern. Livmodern är den ihåliga, päronformad bukorganet hos kvinnor där fosterutveckling sker.

Endometrial cancer börjar i skiktet av celler som bildar fodret (endometrium) av livmodern. Endometrial cancer kallas ibland livmodercancer. Andra typer av cancer kan bildas i livmodern, inklusive livmoder sarkom, men de är mycket mindre vanliga än livmodercancer.

symptom

Endometrial cancer ofta upptäcks i ett tidigt skede eftersom det ofta ger onormal vaginal blödning, som uppmanar kvinnor att se sina läkare. Om endometrial cancer upptäcks tidigt, ta bort livmodern kirurgiskt ofta botar endometriecancer.

Vaginal blödning efter menopaus; Blödning mellan perioder; En onormal, rinnande eller blod färgade utsläpp från slidan; Bäckensmärta; Smärta vid samlag

Tecken och symtom på endometriecancer kan innefatta

Boka tid med din läkare om du upplever några tecken eller symtom som oroar dig, såsom vaginal blödning eller utsläpp som inte är relaterade till dina perioder, bäckensmärta, eller smärta vid samlag.

Läkare vet inte vad som orsakar livmodercancer. Vad är känt är att något inträffar för att skapa en genetisk mutation i cellerna i livmoderslemhinnan – slemhinnan i livmodern.

Förändringar i balansen av kvinnliga hormoner i kroppen. Äggstockarna gör två kvinnliga hormoner – östrogen och progesteron. Fluktuationer i balansen mellan dessa hormoner orsaka förändringar i livmoderslemhinnan .; En sjukdom eller ett tillstånd som ökar mängden av östrogen, men inte nivån av progesteron i kroppen kan öka risken för livmodercancer. Som exempel kan nämnas oregelbundna ägglossning mönster, såsom kan förekomma hos kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom, fetma och diabetes. Ta hormoner efter menopausen som innehåller östrogen men inte progesteron ökar risken för livmodercancer .; En sällsynt typ av äggstocks tumör som utsöndrar östrogen också kan öka risken för livmodercancer .; Fler år av menstruation. Start menstruation vid en tidig ålder – före 12 års ålder – eller början klimakteriet senare ökar risken för livmodercancer. Ju fler perioder som du har haft, desto mer exponering din livmoderslemhinna har haft till östrogen .; Aldrig varit gravid. Kvinnor som aldrig har varit gravid har en högre risk för livmodercancer än kvinnor som har haft åtminstone en graviditet .; Högre ålder. När man blir äldre, risken för livmodercancer ökar. Majoriteten av endometrial cancer uppstår hos äldre kvinnor som genomgått klimakteriet .; Fetma. Är feta ökar risken för livmodercancer. Detta kan bero på överviktig förändrar kroppens balans av hormoner .; Hormonbehandling för bröstcancer. Kvinnor med bröstcancer som tar hormonbehandling drogen tamoxifen har en ökad risk att utveckla livmodercancer. Om du tar tamoxifen, diskutera denna risk med din läkare. För de flesta kvinnor, fördelarna med tamoxifen uppväger liten risk för livmodercancer .; En ärftlig koloncancer syndrom. Hnpcc (HNPCC) är ett syndrom som ökar risken för tjocktarmscancer och andra cancerformer, inklusive livmodercancer. HNPCC uppstår på grund av en genmutation överförs från föräldrar till barn. Om en familjemedlem har fått diagnosen HNPCC, diskutera risken för genetiska syndrom med din läkare. Om du har fått diagnosen HNPCC, fråga din läkare vad cancerscreening tester du ska genomgå.

Den genetiska mutationen visar normala, friska celler i onormala celler. Friska celler växer och förökar sig vid en bestämd hastighet, så småningom dör vid en bestämd tid. Onormala celler växa och föröka sig utom kontroll, och att de inte dör på en bestämd tid. De ackumulerande onormala celler bildar en massa (tumör). Cancerceller invaderar närliggande vävnader och kan separera från en initial tumör att sprida någon annanstans i kroppen (metastaserar).

Anteckna eventuella symtom du upplever, även om de verkar oberoende av den anledningen du har planerat utnämningen .; Gör en lista över alla mediciner, vitaminer och kosttillskott som du tar. Notera Även om du har använt någon typ av hormonell behandling i det förflutna, inklusive p-piller, tamoxifen eller andra hormonella behandlingar .; Be en familjemedlem eller vän att följa med dig. Ibland kan det vara svårt att ta till sig all den information som ges under ett möte. Någon som följer du kanske minns något som du missat eller glömt .; Skriv ner en lista med frågor att ställa din läkare.

orsaker

Endometrial cancer börjar i fodret (endometrium) av livmodern.

Faktorer som ökar risken för livmodercancer inkluderar

Förändringar i balansen av kvinnliga hormoner i kroppen. Äggstockarna gör två kvinnliga hormoner – östrogen och progesteron. Fluktuationer i balansen mellan dessa hormoner orsaka förändringar i livmoderslemhinnan.

En sjukdom eller ett tillstånd som ökar mängden av östrogen, men inte nivån av progesteron i kroppen kan öka risken för livmodercancer. Som exempel kan nämnas oregelbundna ägglossning mönster, såsom kan förekomma hos kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom, fetma och diabetes. Ta hormoner efter menopausen som innehåller östrogen men inte progesteron ökar risken för livmodercancer.

En sällsynt typ av äggstocks tumör som utsöndrar östrogen också kan öka risken för livmodercancer.

Riskfaktorer

Äggstockarna, äggledarna, livmodern, livmoderhalsen och slidan (vaginal kanalen) utgör den kvinnliga reproduktiva systemet.

Vad är det mest sannolika orsaken till mina symptom ?; Finns det några andra möjliga orsaker till mina symptom ?; Vilka tester behöver jag för att diagnostisera endometriecancer ?; Finns det andra tester för mellan cancern ?; Vilka behandlingar finns? Vilka biverkningar kan jag förvänta sig av varje behandling? Hur kommer dessa behandlingar påverkar min sexualitet ?; Vad tycker du är det bästa tillvägagångssättet för mig ?; Vilka är alternativen till den primära metoden som du föreslår ?; Jag har andra hygienkrav. Hur kan jag bäst hantera dem tillsammans ?; Finns det några begränsningar som jag måste följa ?; Har min cancer sprida? Hur långt är det ?; Vad är min prognos ?; Ska jag se en specialist? Vad kommer den kostnaden, och kommer min försäkring täcker det ?; Finns det några broschyrer eller annat tryckt material som jag kan ta med mig? Vilka webbplatser rekommenderar ni?

komplikationer

Endometrial cancer kan spridas till andra delar av kroppen, vilket gör det svårare att behandla framgångsrikt. Endometrial cancer som sprider sig (sprider sig) oftast reser till lungorna.

Har du upplevt någon vanlig vaginal blödning eller ansvarsfrihet? Hur ofta det inträffar ?; Har du några bäckensmärta ?; Har du haft några andra symptom ?; Har dina symtom varit kontinuerlig eller tillfällig ?; Vad, om något, verkar förbättra dina symtom ?; Vad, om något, verkar förvärra dina symptom ?; Har du tagit enbart östrogen hormonbehandling för klimakteriebesvär ?; Har du någon personlig historia av cancer ?; Har andra medlemmar i din familj fått diagnosen cancer? Hur gammal var varje släkting när han eller hon fick diagnosen? Vilka typer av cancer?

Boka tid med din primärvården läkare eller gynekolog om du har symtom som oroar dig. Om du diagnosen livmodercancer, är du sannolikt att remitteras till en läkare som specialiserat sig på cancer i kvinnliga reproduktionssystemet (gynekologisk onkolog).

Bäcken undersökning. Under en gynekologisk undersökning, din läkare noga inspekterar den yttre delen av ditt könsorgan (vulva) och sedan infogar två ena handens fingrar i slidan och samtidigt trycker den andra handen på magen för att känna din livmoder och äggstockar. Han eller hon sätter också en apparat som kallas spekulum i slidan. Spekulum öppnar slidan så att läkaren kan se din vagina och livmoderhalsen för avvikelser .; Använda ljudvågor för att skapa en bild av livmodern. Din läkare kan rekommendera en trans ultraljud för att titta på tjockleken och strukturen på livmoderslemhinnan och bidra till att utesluta andra villkor. I detta förfarande är en trollstav liknande anordning (givare) in i slidan. Givaren använder ljudvågor för att skapa en videobild av livmodern. Detta test hjälper läkaren leta efter avvikelser i din livmoderslemhinnan .; Med hjälp av en omfattning att undersöka din livmoderslemhinnan. Under en hysteroskopi, infogar din läkare en tunn, flexibel, tända röret (hysteroskop) genom slidan och livmoderhalsen i livmodern. En lins på hysteroskopet tillåter din läkare att undersöka insidan av livmodern och livmoderslemhinnan .; Avlägsnande av ett prov av vävnad för testning. För att få ett prov av celler inifrån livmodern, kommer du förmodligen att genomgå en endometriebiopsi. Detta innebär att ta bort vävnad från livmoderslemhinnan för laboratorieanalys. Endometriebiopsi kan göras i läkarens kontor och vanligtvis inte kräver narkos .; Utföra operation för att avlägsna vävnad för testning. Om inte kan uppnås tillräckligt vävnad under en biopsi eller om biopsi resultat är oklart, kommer du sannolikt att behöva genomgå en procedur som kallas skrapning (D & C). Under D & C, är vävnad skrapas från slemhinnan i livmodern och undersöks i mikroskop för cancerceller.

Förberedelse för mötet

Eftersom möten kan vara kort och det finns ofta en hel del mark för att täcka, är det en bra idé att vara väl förberedd. Här är lite information för att hjälpa dig att bli redo, och vad du kan förvänta dig från din läkare.

Din tid med din läkare är begränsad, så att förbereda en lista med frågor i förväg kan hjälpa dig att få ut det mesta av din tid tillsammans. Lista dina frågor viktigast för minst viktigt i de fall tiden är ute. För livmodercancer, några grundläggande frågor att ställa din läkare

Steg I cancer finns endast i livmodern .; Steg II cancer är närvarande i både uterus och cervix .; Steg III cancern har spridit sig utanför livmodern, men har inte nått rektum och urinblåsa. Bäckenområdet lymfkörtlar kan vara inblandade .; Steg IV cancern har spridit sig förbi bäckenregionen och kan påverka blåsan, ändtarmen och mer avlägsen delar av kroppen.

Förutom de frågor som du har förberett att be din läkare, tveka inte att ställa ytterligare frågor under din tid.

Strålning från en maskin utanför kroppen. Kallad extern strålbehandling, under denna procedur du ligger på ett bord medan en maskin riktar strålning till specifika punkter på kroppen .; Strålning placerad inuti kroppen. Intern strålning (brachyterapi) innebär att placera en strålnings fylld enhet, såsom små frön, trådar eller en cylinder, inuti slidan under en kort tidsperiod.

Din läkare kommer troligen att ha frågor för dig. Om du är redo att svara på dem, kan det hjälpa reservera tid att gå över punkter du vill spendera mer tid på. Din läkare kan begära

Tester och förfaranden som används för att diagnostisera livmodercancer inkluderar

Läkemedel för att öka mängden av progesteron i kroppen. Syntetisk gulkroppshormon, en form av hormonet progesteron, kan hjälpa till att stoppa endometrial cancerceller från att växa .; Läkemedel för att minska mängden av östrogen i kroppen. Hormonbehandling läkemedel kan hjälpa till att sänka nivåerna av östrogen i kroppen eller göra det svårt för kroppen att använda tillgängliga östrogen. Endometrial cancerceller som är beroende av östrogen för att hjälpa dem att växa kan dö till följd av dessa läkemedel.

Diagnostisera livmodercancer

Om endometrial cancer hittas, kommer du sannolikt att remitteras till en läkare som specialiserat sig på behandling av cancer som involverar kvinnliga reproduktionssystemet (gynekologisk onkolog).

Ta reda på tillräckligt om livmodercancer att fatta beslut om din vård. Ta reda på tillräckligt om din cancer så att du känner dig bekväm med att göra olika behandlingsmetoder. Fråga din läkare om scenen, dina behandlingsalternativ och deras biverkningar. Förutom att prata med din läkare, söka efter information i ditt lokala bibliotek och på Internet. Bra informationskällor National Cancer Institute och American Cancer Society .; Bibehålla ett starkt stöd. Starka relationer kan hjälpa dig att klara av behandlingen. Prata med nära vänner och familjemedlemmar om hur du känner dig. Anslut med andra cancer överlevande genom stödgrupper i ditt samhälle eller online. Fråga din läkare om stödgrupper i ditt område .; Håll inblandade i dina vanliga aktiviteter när du kan. När du känner dig upp till det, försöka hålla engagera sig i ditt dagliga liv.

När din cancer har diagnostiserats, fungerar din läkare för att avgöra i vilken utsträckning (steg) av din cancer. Tester används för att bestämma din cancer scen kan omfatta en lungröntgen, en datortomografi (CT) scan, positronemissionstomografi (PET) scan och blodprover. Den slutliga fastställandet av din cancer scen kan inte göras förrän du genomgår kirurgi för att behandla din cancer.

Stadier av livmodercancer inkluderar

Behandlingar och läkemedel

Under en transvaginalt ultraljud, din läkare eller en medicinsk tekniker infogar en wandlike enhet (givare) i slidan medan du ligger på rygg på en tentamen bord. Givaren avger ljudvågor som genererar bilder av dina bäckenorganen.

Under en transvaginalt ultraljud, din läkare eller en medicinsk tekniker infogar en wandlike enhet (givare) i slidan medan du ligger på rygg på en tentamen bord. Givaren avger ljudvågor som genererar bilder av dina bäckenorganen.

Tala med din läkare om riskerna med hormonbehandling efter klimakteriet. Om du funderar på hormonbehandling för att hjälpa till att kontrollera klimakteriet symtom, tala med din läkare om riskerna och fördelarna. Om du har genomgått en hysterektomi, ersätter enbart östrogen efter klimakteriet kan öka risken för livmodercancer. Ta en kombination av östrogen och gestagen kan minska denna risk. Hormonbehandling medför andra risker, till exempel en möjlig ökad risk för bröstcancer, så väga fördelar och risker med din läkare .; Överväga att ta p-piller. Använda p-piller i minst ett år kan minska endometrial cancerrisken. Minskningen risk tros pågå i flera år efter att du slutat ta p-piller. Orala preventivmedel har biverkningar, men så diskutera fördelar och risker med din läkare .; Bibehålla en hälsosam vikt. Fetma ökar risken för livmodercancer, så arbetar för att uppnå och bibehålla en hälsosam vikt. Om du behöver gå ner i vikt, öka din fysiska aktivitet och minska antalet kalorier du äter varje dag .; Utöva de flesta dagar i veckan. Motion kan minska risken för livmodercancer. Lägg till fysisk aktivitet i din dagliga rutin. Försök att utöva 30 minuter de flesta dagar i veckan. Om du kan träna mer, det är ännu bättre.

Coping och stöd

Under hysteroskopi, använder läkaren en tunn, tända instrument (Hysteroskopet) för att visa insidan av livmodern.

Förebyggande

Under en gynekologisk undersökning, infogar din läkare två handskar fingrar inuti slidan. Samtidigt som du trycker ned på magen, kan han eller hon bedömer din livmoder, äggstockar och andra bäckenorgan.

Dina alternativ för att behandla din livmodercancer kommer att bero på egenskaperna hos din cancer, såsom scenen, din allmänna hälsa och dina preferenser.

Operation för att avlägsna livmodern rekommenderas för de flesta kvinnor med livmodercancer. De flesta kvinnor med livmodercancer genomgår ett förfarande för att avlägsna livmodern (hysterektomi), samt att ta bort äggledarna och äggstockarna (salpingooforektomi). En hysterektomi gör det omöjligt för dig att ha barn i framtiden. Dessutom, när dina äggstockar tas bort, kommer du att uppleva klimakteriet, om du inte redan har gjort.

Läs mer om Endometriecancer

Under operation, kommer din kirurg också inspektera områdena kring din livmoder för att leta efter tecken på att cancern har spridit sig. Din kirurg kan också ta bort lymfkörtlarna för att testa. Detta bidrar till att avgöra din cancer scen.

Strålbehandling använder kraftfulla energistrålar, såsom röntgen, för att döda cancerceller. I vissa fall kan din läkare rekommendera strålning för att minska risken för cancer återkommer efter operation. I vissa situationer kan strålbehandling också rekommenderas före operation, för att krympa en tumör och göra det lättare att ta bort.

Mer om Endometriecancer

Om du inte är frisk nog att genomgå en operation, kan du välja endast strålbehandling. Hos kvinnor med avancerad livmodercancer kan strålbehandling hjälpa till att kontrollera cancerrelaterad smärta.

Strålbehandling kan innebära

Hormonbehandling innebär att ta mediciner som påverkar hormonnivåerna i kroppen. Hormonbehandling kan vara ett alternativ om du har avancerad livmodercancer som har spridit sig utanför livmodern. alternativen är

Cytostatika använder kemikalier för att döda cancerceller. Du kan få en kemoterapi läkemedel, eller två eller flera läkemedel kan användas i kombination. Du kan få kemoterapi droger genom piller (oralt) eller genom dina ådror (intravenöst). Cytostatika kan rekommenderas för kvinnor med avancerad eller återkommande livmodercancer som har spridit sig utanför livmodern. Dessa läkemedel ange ditt blodomloppet och sedan färdas genom kroppen, att döda cancerceller.

När du fått en diagnos av livmodercancer, kan du ha många frågor, rädsla och oro. Varje kvinna finner sin egen väg för att klara en endometrial cancerdiagnos. Med tiden kommer du att hitta vad som fungerar för dig. Tills dess kan du försöker

För att minska risken för livmodercancer, kanske du vill

Symptom och behandling för

1

Skötselanvisningar 2s

 1

)