encefalit orsaker

Den exakta orsaken till encefalit är ofta okänd, men den vanligaste diagnosen orsaken är en virusinfektion. Bakteriella infektioner och icke-infektiösa inflammatoriska tillstånd kan också orsaka encefalit.

En infektion kan resultera i ett av två villkor som påverkar hjärnan

Sekundära (postinfectious) encefalit är en felaktig immunsystemreaktion som svar på en infektion på andra ställen i kroppen. I stället för att enbart angripa cellerna orsakar en infektion, immunsystemet också felaktigt attacker friska celler i hjärnan.

Vanliga virala orsaker

Sekundär encefalit förekommer ofta två till tre veckor efter den första infektionen. I sällsynta fall förekommer sekundär encefalit som en komplikation av en vaccination levande virus.

Vanliga orsaker till encefalit inkluderar

Myggburna virus. Arbovirus, eller insektsburna virus, överförs av myggor eller andra blodsugande insekter. Myggburna virus kan orsaka infektioner som inkluderar West Nile, La Crosse, St Louis, västra häst och östra hästencefalit.

Myggor överföra viruset från en icke-human värd – såsom en fågel, jordekorre eller häst – för människor. Symtom på en infektion kan visas inom ett par dagar till ett par veckor efter exponering för en arbovirus.