diagnos – hypoplastiskt vänsterkammarsyndrom

innan födseln

efter födseln

Det är möjligt för ett barn att få diagnosen hypoplastiska hjärtats vänstra syndrom medan det fortfarande är i livmodern. Din läkare kan ha möjlighet att identifiera tillståndet på ett rutin ultraljudsundersökning under andra trimestern av graviditeten.

När barnet är fött, kan hans eller hennes läkare misstänker en hjärtfel, såsom hypoplastiska hjärtats vänstra syndrom, om ditt barn har grå-blå hud eller har svårt att andas. Ditt barns läkare kan också misstänka hjärtfel om han eller hon hör en blåsljud – en onormal whooshing ljud som uppkommer då turbulent blodflöde.

Läkare brukar använda ett ultraljud för att diagnostisera hypoplastiskt vänsterkammarsyndrom. Detta test använder högfrekventa ljudvågor som studsar bebisens hjärta för att producera rörliga bilder som kan visas på en videoskärm. I en baby med hypoplastisk hjärtats vänstra syndrom, avslöjar ekokardiogram en mindre än normalt vänster kammare och aorta, och det kan också visa på onormala mitralis- eller aortaklaffar.

Eftersom detta test kan spåra blodflödet, det visar också blod rör sig från höger kammare i aorta. Dessutom kan en ultraljud identifiera tillhörande hjärtfel, såsom en förmaksseptumdefekt.