diagnos

Om det misstänks att du har en hjärntumör, kan din läkare rekommendera ett antal tester och förfaranden, däribland

Röntgenundersökningar. Magnetisk resonanstomografi (MRT) används ofta för att hjälpa till att diagnostisera hjärntumörer. I vissa fall ett färgämne kan injiceras genom en ven i armen under din MRT undersökning.

Ett antal specialiserade MRI scan komponenter – inklusive funktionell MRI, perfusion MRI och magnetisk resonansspektroskopi – kan hjälpa din läkare att utvärdera tumören och behandlingsplan.

Andra röntgenundersökningar kan omfatta datortomografi (CT) scan och positronemissionstomografi (PET).

Insamling och testning av ett prov av onormal vävnad (biopsi). En biopsi kan utföras som en del av en operation för att avlägsna hjärntumör, eller en biopsi kan utföras med hjälp av en nål.

En stereotaktisk nål biopsi kan göras för hjärntumörer i svåråtkomliga områden eller mycket känsliga områden inom hjärnan som kan skadas av en mer omfattande operation. Din neurokirurg borrar ett litet hål i din skalle. En tunn nål införs sedan genom hålet. Vävnad tas bort med hjälp av nål, som ofta styrs av CT eller MRI-skanning.

Biopsiprovet därefter betraktas under ett mikroskop för att avgöra om det är cancer eller godartad. Denna information är kritisk för att etablera en diagnos och prognos och, viktigast av allt, i att vägleda behandlingen.

Besök din läkare