diabetes diet: skapa friska ätaplan

Din diabetes kost är helt enkelt en frisk kost plan som kommer att hjälpa dig att kontrollera ditt blodsocker. Här oss hjälpa att komma igång, från måltid planering för att utbyta listor och räkna kolhydrater.

En diabetes diet – medicinskt kallas medicinsk näringsterapi (MNT) för diabetes – översätter helt enkelt till att äta en varierad näringsrika livsmedel i måttliga mängder och hålla sig till regelbundna måltider.

Snarare än en restriktiv diet, är en diabetes diet eller MNT en frisk-ätande plan som är naturligt rik på näringsämnen och låg i fett och kalorier, med en betoning på frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. I själva verket är en diabetes diet bästa äta plan för de flesta alla.

Om du har diabetes eller prediabetes, kommer din läkare sannolikt rekommendera att du ser en dietist för att guida dig på kostförändringar och MNT som kan hjälpa dig att kontrollera ditt blodsocker (glukos) nivå och hantera din vikt.

När du äter för mycket kalorier och fett, svarar kroppen genom att skapa en oönskad ökning av blodsockret. Om blodsockret inte hålls i schack, kan det leda till allvarliga problem, såsom en farligt hög blodsockernivå (hyperglykemi) och kroniska komplikationer, såsom nerv, njur- och hjärtskada.

Göra hälsosamma val av mat och spåra dina matvanor kan hjälpa dig att hantera din blodsockernivå och hålla den inom ett säkert område.

För de flesta personer med typ 2-diabetes, kan viktminskning också göra det lättare att kontrollera blodsockret och erbjuder en mängd andra positiva hälsoeffekter. Om du behöver gå ner i vikt, ger MNT ett välorganiserat, näringsrik sätt att nå ditt mål på ett säkert sätt.

En dietist kan hjälpa dig att sätta ihop en kost baserad på dina mål hälsa, smak och livsstil och kan ge värdefull information om hur du ändrar dina matvanor.

Rekommenderas livsmedel, Gör din kalorier räkna med dessa näringsrika livsmedel

Livsmedel för att undvika, Diabetes ökar risken för hjärtsjukdomar och stroke genom att påskynda utvecklingen av tilltäppta och åderförkalkning. Livsmedel som innehåller följande kan arbeta mot ditt mål av en hjärt-hälsosam kost.

Att sätta ihop allt: Skapa en plan, Det finns några olika sätt att skapa en diabetes diet som håller din blodsockernivå inom ett normalt intervall. Med en dietist hjälp, kan du hitta en eller en kombination av metoder som fungerar för dig.

Räkna kolhydrater. Eftersom kolhydrater bryts ner till glukos, de har störst inverkan på din blodsockernivå. Det är viktigt att se till att din timing och mängd kolhydrater är samma varje dag, särskilt om du tar diabetes mediciner eller insulin. Annars kan din blodsockernivå varierar mer.

En dietist kan lära dig hur man mäter matportioner och bli en utbildad läsare av livsmedelsmärkningen, med särskild uppmärksamhet på portion och kolhydratinnehåll. Om du tar insulin, kan han eller hon lära dig hur man räknar mängden kolhydrater i varje måltid eller mellanmål och justera din insulindos därefter.

Maten listor systemet. En dietist kan rekommendera att använda livsmedelslistor för att hjälpa dig att planera måltider och snacks. Livsmedels listor är organiserade i kategorier, såsom kolhydrater, proteinkällor och fetter.

En portion i någon kategori kallas “val.” En livsmedels val har ungefär samma mängd kolhydrater, protein, fett och kalorier – och samma effekt på ditt blodsocker – som en portion av varje annan mat i samma kategori. Så, till exempel, kan du välja att äta hälften av en stor öra majs eller 1/3 kopp kokt pasta för en stärkelse val.

Ett prov meny, Din dagliga måltider bör ta hänsyn till din storlek liksom din fysiska aktivitetsnivå. Följande meny anpassad för någon som behöver 1200 till 1600 kalorier per dag.

Omfamna din friska kost plan är det bästa sättet att hålla din blodsockernivå under kontroll och förhindra diabeteskomplikationer. Och om du behöver gå ner i vikt, kan du skräddarsy den efter dina specifika mål.

Bortsett från att hantera din diabetes, erbjuder en diabetes diet andra fördelar också. Eftersom en diabetes diet rekommenderar generösa mängder frukt, grönsaker och fibrer, efter det är sannolikt att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar och vissa typer av cancer. Och konsumerar magra mejeriprodukter kan minska risken för låg benmassa i framtiden.

Om du har diabetes, är det viktigt att du samarbetar med din läkare och dietist för att skapa en kost plan som fungerar för dig. Hälsosamma livsmedel, del kontroll och schemaläggning är nödvändiga för att hantera din blodsockernivå. Om du avviker från din ordinerade diet, du riskerar att fluktuerande blodsockernivåer och mer allvarliga komplikationer.

Besök din läkare