Danshen

Vanliga namn: Danshen, dan Shen, tanshen, solbränna-Shen, Radix Salviae miltiorrhiza, Fu Fang Dan Shen

Effekt-säkerhetsklassning

Oo … Ethno eller annat bevis på effektivitet.

säkerhetsklassning

Danshen är en flerårig ört som växer på soliga sluttningar och ström kanter i Kina. Dess violett-blå blommor blomma på sommaren och bladen är ovala, med fint sågtandade kanter. Frukten är en oval brun mutter. Danshen rötter, varifrån många av de vanliga namn härstammar, är en livlig scharlakansrött. Danshen är relaterad till gemensam salvia, kulinariska ört.

Danshen anses vara en av de viktigaste traditionell kinesisk medicin och har utbredd användning i asiatiska länder. Traditionellt har Danshen använts för att förbättra kroppsfunktioner, såväl som för att behandla blödning, onormal menstruation, missfall, svullnad, sömnlöshet och hepatit. Nyare användningar innefattar behandling av blodkärls / hjärta och hjärna / blodkärlsförhållanden.

Danshen har använts i stor utsträckning i kinesisk medicin under många år. Begränsade studier har visat effekt i kranskärlssjukdom och stroke, men kvaliteten på studiemetoder begränsar giltigheten av resultaten.

Aktiva ingredienser i kommersiellt tillgängliga preparat varierar kraftigt. Vanligen citerade doser omfattar följande: 10 “droppande piller” tagna 3 gånger per dag (via munnen eller under tungan), 3 Fu Fang Dan Shen tabletter tas oralt 3 gånger om dagen, Danshen 20 mg / kg kapslar. Doser på 100 mg / kg som en bolusinjektion har använts i barn.

Data saknas.

Information om säkerhet och effekt under graviditet och amning saknas.

Danshen kan störa mätningar av digoxin i blodet och kan öka blodförtunnande effekten av warfarin. Det kan minska midazolam halter i blodet, och minska de farmakologiska effekterna, vilket potentiellt kan ändra effekter för många läkemedel.

Biverkningar förefaller vara begränsad till allergi, yrsel, huvudvärk, mild tarmsymptom, och reversibla förändringar i blodkroppar.

Information är begränsad.

referenser