cyklisk kräkningar syndrom

Cykliska kräkningar syndrom kännetecknas av episoder av svåra kräkningar som inte har någon uppenbar orsak. Episoder kan pågå i timmar eller dagar och alternerar med relativt symptomfria perioder. Varje episod liknar tidigare, vilket innebär att episoder tenderar att börja vid samma tid på dagen, pågå lika länge och förekommer med samma symptom och graden av intensitet.

När tros påverka endast barn, förekommer cyklisk kräkningar syndrom i alla åldersgrupper. Forskning tyder på att cykliska kräkningar syndrom kan påverka nästan två procent av barn i skolåldern och att antalet fall som diagnostiseras i vuxna ökar.

Vad kan du göra

Cykliska kräkningar syndrom kan vara relaterade till migrän. Episoder kan vara så allvarliga att personen har att stanna i sängen i flera dagar.

Frågor att ställa läkaren

Syndromet är svårt att diagnostisera eftersom kräkningar är ett symptom på många sjukdomar. Behandling innebär i allmänhet hantera symtom och livsstilsförändringar för att förebygga händelser som kan utlösa kräkningar episoder. Läkemedel, inklusive anti-illamående och migränläkemedel, kan bidra till att minska symtomen.

Vad du kan förvänta från läkare

Symptomen på cykliska kräkningar syndrom inkluderar

Vad du kan göra under tiden

Andra symtom under kräk episod kan innefatta

Intervallen mellan kräkningar episoder är i allmänhet symtomfria. Men vissa människor upplever mild till måttlig illamående eller buken eller lem smärta mellan episoder.

Fortsatt kräkningar kan orsaka allvarlig uttorkning som kan vara livshotande. Symtom på uttorkning omfatta

Orsaken till cykliska kräkningar syndrom är okänd. Men de anfall av kräkningar som kännetecknar syndromet kan utlösas genom

Identifiera triggers för kräkningar episoder kan hjälpa till med att hantera cyklisk kräkningar syndrom.

Förhållandet mellan migrän och cykliska kräkningar syndrom är inte klart. Men många barn med cyklisk kräkningar syndrom har en familjehistoria av migrän eller har migrän själva när de blir äldre. Hos vuxna kan associationen mellan cykliska kräkningar syndrom och migrän vara lägre.

Kronisk användning av marijuana (cannabis sativa) har också satts i samband med cyklisk kräkningar syndrom.

Cykliska kräkningar syndrom kan orsaka dessa komplikationer

Du kommer att börja med att se din primärvården läkare eller ditt barns barnläkare. Men du kan refereras omedelbart en matsmältningssjukdomar specialist (gastroenterolog). Om du eller ditt barn är i mitten av en kraftiga kräkningar episod, kan läkaren rekommendera omedelbar medicinsk vård.

Här är lite information för att hjälpa dig redo för mötet och vet vad som väntar från läkaren.

Några grundläggande frågor att ställa läkaren inkluderar

Tveka inte att ställa andra frågor.

beteendeterapi

Var beredd att svara på frågor din läkare kan begära

Läkaren kommer sannolikt vill se dig eller ditt barn omedelbart om en episod av svåra kräkningar pågår. Men om kräkningar har passerat, kommer återhämtningen att underlättas genom att få massor av vila, vilket ökar intaget av vätskor och efter en enkel att smälta diet. Det är också en bra idé att undvika koffeinhaltiga drycker eller livsmedel som innehåller koffein.

Cykliska kräkningar syndrom kan vara svårt att diagnostisera. Det finns ingen specifik test som kommer att bekräfta diagnosen och kräkningar är ett tecken på många sjukdomar och störningar som först måste uteslutas.

Läkaren kommer att börja med att fråga om ditt barns eller din sjukdomshistoria och utföra en fysisk undersökning.

Efter detta kan läkaren rekommendera

Det finns inget botemedel mot cyklisk kräkningar syndrom, så behandling fokuserar på att kontrollera de tecken och symtom. Du eller ditt barn kan förskrivas

Samma typer av läkemedel som används för migrän kan ibland hjälpa till att stoppa eller förhindra episoder av cykliskt kräkningar. Dessa mediciner kan rekommenderas för personer vars episoder är vanliga och långvarig.

Forskning visar att nästan hälften av personer med cyklisk kräkningar syndrom har också depression eller ångest. Men i vilken utsträckning depression och ångest orsakar cykliska kräkningar eller resultatet av cyklisk kräkningar är inte klart. Ditt barns läkare eller ditt kan rekommendera beteendeterapi för att hjälpa till med någon depression eller ångest.

Livsstilsförändringar kan hjälpa till att kontrollera de tecken och symtom på cykliska kräkningar syndrom. Personer med cyklisk kräkningar syndrom behöver i allmänhet för att få tillräckligt med sömn. När kräkningar börjar, kan det hjälpa att stanna i sängen och sova i ett mörkt, tyst rum.

När kräkningar fasen har slutat, är det mycket viktigt att dricka vatten och ersätta förlorade elektrolyter. Vissa människor kan känna tillräckligt bra för att börja äta en normal kost snart efter att de slutar kräkningar. Men om du inte eller ditt barn inte känner för att äta direkt, kan du börja med klara vätskor och sedan gradvis lägga fast föda.

Om kräkningar episoder utlöses av stress eller spänning, prova under en symptomfria intervall för att hitta sätt att minska stress och lugn. Äta tre små måltider och tre mellanmål dagligen, i stället för tre stora måltider, också kan hjälpa.

Alternativa och kompletterande behandlingar kan hjälpa till att förhindra kräkningar episoder, även om ingen av dessa behandlingar har studerats. Dessa behandlingar inkluderar

L-karnitin och coenzym Q10 kan fungera genom att hjälpa kroppen att övervinna svårigheter att omvandla mat till energi (mitokondriell dysfunktion). Vissa forskare tror mitokondriell dysfunktion kan vara en faktor som orsakar både cykliska kräkningar syndrom och migrän.

Kontrollera alltid med din läkare innan du tar något tillskott för att vara säker på att du eller ditt barn tar en säker dos och att tillägget inte negativt interagera med några mediciner du tar. Vissa personer kan uppleva biverkningar av L-karnitin och coenzym Q10 som liknar symptomen på cykliska kräkningar syndrom, inklusive illamående, diarré och aptitlöshet.

Eftersom man aldrig vet när nästa episod kan inträffa, kan cykliska kräkningar syndrom vara svårt för hela familjen. Barn kan vara särskilt berörda och kan oroa ständigt att de ska vara med andra barn när en episod händer.

Du eller ditt barn kan ha nytta av att ansluta med andra som förstår hur det är att leva med osäkerheten i cykliska kräkningar syndrom. Fråga din läkare om stödgrupper i ditt område.

Många människor vet vad som triggar deras cykliska kräkningar episoder. Undvika dessa triggers kan minska frekvensen av episoder.

Om episoder förekommer mer än en gång i månaden eller kräva sjukhusvård, kan din läkare rekommendera förebyggande medicin. Livsstilsförändringar kan också hjälpa, inklusive

Besök din läkare