Crohns sjukdom: bor på en hälsosam vikt

Crohns sjukdom kan göra det svårt att hålla din vikt frisk och få de näringsämnen du behöver. Men det är möjligt.

Några Crohns läkemedel kan också påverka din vikt. Kortikosteroider, såsom prednison kan orsaka tillfällig viktökning. Om du har en viktförändring, prata med din läkare.

Är du på en hälsosam vikt nu? Din läkare eller en dietist kan hjälpa dig att ta reda på. De kan också hjälpa dig att komma med en plan för att komma till och bibehålla en hälsosam vikt. Eftersom Crohns sjukdom påverkar människor på olika sätt, behöver du en plan som är bara för dig.

Människor ofta motion för att försöka gå ner i vikt, men det kan också hjälpa till att stoppa viktminskning. Motion kan öka din aptit. Att vara aktiv hjälper också att stärka ben och muskler, som båda kan försvagas av Crohns. Bygga muskler kan hjälpa dig att gå upp i vikt.

Forskning tyder på att lågintensiv träning, som promenader, kommer inte att göra Crohns symptomen värre. Du kanske vill undvika vissa övningar under en flare. Tala med din läkare om vilken typ av träningsrutin skulle fungera bäst för dig.

Alla är olika, så du är bäst på att bedöma vad du kan och inte kan äta. Vissa livsmedel kan utlösa facklor för dig, och vissa kan inte. Inga livsmedel har visat sig orsaka eller förvärra Crohns.

Det kan hjälpa till att hålla en matdagbok av vad du äter och hur du reagerar på det. Med tiden kan dagboken kan du precisera besvärliga livsmedel och släppa dem från din kost. En matdagbok kommer också att hjälpa dig och din dietist kontrollera kvaliteten på din kost.