cancer, tidig menopaus, och infertilitet

Av de cirka 285000 kvinnor diagnostiseras med bröstcancer i USA varje år, ca 25% är premenopausal.

Vissa kemoterapi och hormonbehandling läkemedel som används för behandling av bröstcancer kan orsaka permanent eller tillfällig infertilitet eller för tidig menopaus. Detta är ett bekymmer för kvinnor som fortfarande är intresserad av att ha barn. Om detta gäller dig, ska du söka ut sätt att bevara din fertilitet innan cancerbehandling. Även om du inte har mens, bör premenopausala kvinnor fortfarande öva preventivmedel under pågående sådan behandling, eftersom vissa cytostatika är förknippade med fosterskador.

Varje familj har att en vänlig faster och farbror som aldrig haft egna barn. Och tills du själv har kämpat med infertilitet, du förmodligen aldrig undrade varför de hade ingen childre; du bara accepterat det. Tja, om det faster och farbror er är nu pensionärer, på sin tid de kunde ha antagit från ett brett sortiment av nyfödda. Men de gjorde inte. Idag, förmodligen de bor bekvämt i en liten lägenhet någonstans, reser en hel del, njuter av sin pension, och dote på en stor …

Lär dig mer om tidig menopaus och få stöd från din läkare eller sjuksköterska kan hjälpa kvinnor förutse och bättre hantera klimakteriebesvär.

Strålningsterapi kommer inte att orsaka infertilitet, såvida det är riktat mot båda äggstockarna. Ibland, beroende på vilken typ och omfattning av bröstcancer, äggstockarna kan avlägsnas kirurgiskt eller utstrålade att minska mängden östrogen som produceras. Detta kommer att leda till permanent infertilitet.

Kemoterapi-inducerad menopaus förekommer i 10% till 50% av kvinnor som är yngre än 40, och 50% till 94% av kvinnor över 40. Efter behandling med cytostatika, kan en kvinna uppleva månader eller år av oregelbunden äggstockarnas funktion. Beroende på kvinnans ålder och typen av kemoterapi som används, kan normal äggstocksfunktion tillbaka.

Kvinnor med bröstcancer som vill starta eller utöka en familj bör överväga alternativ för att bevara fertiliteten innan de genomgick cancerbehandling.

Tekniker för att bevara fertiliteten inkluderar

KÄLLA: Cancerfonden.