bantning och gallsten

Bantning och gallsten

Introduktion

Introduktion???; Vad är gallsten ??; Hur vet jag om jag har gallsten ?; Vad orsakar gallsten ?; Hur kan fetma öka mina chanser att få gallsten ?; Hur kan snabb viktminskning öka mina chanser att få gallsten ?; Hur kan jag s? Af? Ely gå ner i vikt och minska mina chanser att få gallsten ?; Hur är gallsten behandlas ?; Forskning?; ; Medel

Det finns många organisationer som ger stöd för patienter och vårdpersonal. Se hela listan över resurser ??.

Enligt beräkningar så många som 20 miljoner amerikaner har gallsten-fasta avlagringar som kan bildas i gallblåsan. De flesta människor med gallsten inte vet att de har dem och upplever inga symtom (tecken på att en sjukdom förekommer). Andra kan ha symptom som smärta och illamående i buken (den del av kroppen som håller magen, tarmarna och andra organ), ofta efter måltid. I vissa fall kan gallsten orsaka allvarliga hälsoproblem som kräver gallblåsan tas bort.

Även om det är oklart vad som orsakar gallsten, kan många faktorer ökar dina chanser att få problem i samband med gallsten. Dessa faktorer inkluderar att ha för mycket kroppsfett, speciellt runt midjan, och gå ner i vikt mycket snabbt. Faktabladet kommer att berätta mer om gallsten, hur de är kopplade till fetma och bantning, och hur du kan hjälpa till att förhindra detta mycket vanligt hälsoproblem.?

Vad är gallsten?

Gallsten är hårda kristaller som kan bildas i gallblåsan, en liten päronformat organ beläget på den högra sidan av buken under levern. Gallblåsan hjälper kroppen smälta mat genom att lagra och frigöra galla i tunntarmen. Galla, en vätska som gjorts i levern, har gallsalter och andra ämnen som hjälper till att bryta ner fett så att de kan brytas ned.

buksmärtor som varar mer än 5 timmar; lera-färgad avföring; feber eller frossa; illamående och kräkningar; gulaktig färg på huden eller av ögonvitorna

Gallsten bildas när ämnen i gallan går samman för att bilda kristaller. Dessa kristaller fastna i innerfoder i gallblåsan, växer i gallsten över tiden. Gallsten kan variera från storleken på små stenar till så stora som golfbollar. Gallblåsan kan ha en eller flera gallsten av olika storlekar.

svår smärta i övre högra sidan av buken som börjar plötsligt och varar från 30 minuter till flera timmar; smärta under höger skuldra eller i rätt skulderbladen; matsmältningsbesvär efter att ha ätit livsmedel som innehåller mycket fett eller protein, inklusive desserter och stekt mat

I USA är de flesta gallsten tillverkade av kolesterol, en typ av fett som skapas i levern och finns även i livsmedel från animaliska källor, såsom mejeriprodukter, ägg, kött och fågel. Kolesterol gallsten är gul färg. Andra typer av gallsten, som kallas pigmentstenar, består av andra ämnen i gallan.?

Du kanske vill söka hjälp direkt om du har något av dessa symtom

utsläppen lever för mycket kolesterol i gallan; det finns inte tillräckligt gallsalter i gallan att upplösa kolesterol; det finns andra ämnen i gallan som orsakar kolesterol för att bilda kristaller; gallblåsan inte tömma helt eller tillräckligt ofta, som koncentrerar gallan

De flesta människor som har gallsten har inga tecken. Dessa gallsten kallas “tysta gallsten” och behöver inte behandlas.

diabetes; familjehistoria av gallsten, höga triglycerider (en typ av fett i blodet); brist på fysisk aktivitet, lågt HDL (bra) kolesterol; fetma, i synnerhet ett stort midjemått; graviditet; snabb viktminskning

I vissa människor, kan en gallsten fastna i den smala kanalen, eller kanal, som bär galla från gallblåsan till tunntarmen. Blockeringen kan orsaka gallblåsan, ledningar, eller mer sällan, till levern eller bukspottkörteln blir inflammerad.

Tecken på gallsten eller en gallsten attack inkludera dessa

Gallsten attacker sker ofta under natten.

Hur vet jag om jag har gallsten?

Vad som orsakar gallsten är inte klart. De flesta gallsten består av kolesterol, en typ av fett som gjorts i levern och som erhållits från vissa livsmedel.

Gallsten kan bildas när

Gallsten är vanligare bland kvinnor och vuxna i åldern 40 år och äldre än bland andra grupper. Det kvinnliga könshormonet östrogen kan hjälpa till att förklara varför gallsten är vanligare bland kvinnor än bland män. Östrogen kan öka mängden av kolesterol i gallan och minska gallblåsan rörelse, vilket kan leda till gallsten.

Andra faktorer som kan öka dina chanser att utveckla gallsten är dessa

Vissa läkemedel kan också öka dina chanser att få gallsten. Bland dem är läkemedel som har östrogen, såsom p-piller och hormonbehandling (läkemedel som kan ges till en del kvinnor att ta itu med problem i samband med klimakteriet). Tar läkemedel som sänker kolesterolhalten i blodet kan också göra det mer troligt att du kommer att utveckla gallsten, eftersom vissa av dessa läkemedel kan göra levern frigör mer kolesterol i gallan.

Övervikt och fetma kan öka dina chanser att få gallsten, särskilt om du är kvinna. Forskare har funnit att människor som är feta kan producera höga nivåer av kolesterol. Detta kan producera galla som har mer kolesterol än den kan lösa. När detta händer, kan gallsten bildas. Människor som är överviktiga kan också ha stora gallbladders som inte fungerar bra. Vissa studier har visat att män och kvinnor som bär stora mängder fett runt midjan kan vara mer benägna att utveckla gallsten än de som bär fett runt sina höfter och lår.

Även snabb viktminskning kan öka dina chanser att utveckla gallsten (se nästa avsnitt), kan fetma vara ett större problem. Förutom gallsten, fetma kopplat till många allvarliga hälsoproblem, däribland diabetes, hjärtsjukdomar, stroke och vissa typer av cancer.

För dem som är överviktiga eller feta, även en liten viktminskning på 10 procent av kroppsvikten under en period av 6 månader kan förbättra hälsan. Dessutom kan viktminskning ge andra fördelar såsom bättre humör, ökad energi och positiv självbild.?

Vikt cykling, eller förlora och återvinna vikt flera gånger, kan också leda till gallsten. Ju mer vikt du förlorar och återfå under en cykel, desto större chanser att utveckla gallsten.

När du försöker gå ner i vikt på egen hand, hålla sig borta från “krasch kostvanor” som lovar att hjälpa dig släppa pounds snabbt. Sikta på att förlora vikt i en långsammare takt och hålla det över tiden.

? Vad orsakar gallsten?

Gå ner i vikt mycket snabbt kan öka dina chanser att bilda gallsten. Om du har tysta gallsten, kan du också vara mer benägna att utveckla symptom. Människor som förlorar mer än 3 pounds per vecka kan ha en större chans att få gallsten än de som förlorar i vikt långsammare.

existerande gallsten före din operation eller VLCD, särskilt om de orsakar symptom; en stor mängd av övervikt före kirurgi eller VLCD; mycket snabb viktminskning efter kirurgi eller VLCD

Ät mer mat rik på fibrer, som brunt ris, havre och fullkornsbröd .; Ät färre raffinerat spannmål och mindre socker .; Ät hälsosamma fetter, som fiskolja och olivolja, för att hjälpa din gallblåsan kontrakt och tom på en regelbunden basis.

Några sätt att behandla fetma, såsom viktminskning kirurgi och mycket lågkaloridieter (VLCDs), kan öka dina chanser att utveckla gallstenar genom att främja snabb viktminskning.

Hur kan fetma öka mina chanser att få gallsten?

Viktminskning kirurgi är en operation på magen och / eller tarmarna för att hjälpa människor att gå ner i vikt genom att begränsa matintaget och / eller genom att påverka hur maten rötas.

En mycket kalorifattig diet är en mycket restriktiv diet som använder en kommersiellt beredd formel ger omkring 800 kalorier per dag. En vårdgivare övervakar noga dessa typer av dieter.

Flera faktorer kan öka dina chanser att få problem med gallsten efter viktminskning kirurgi eller en VLCD. De inkluderar

Dina chanser att utveckla gallsten kan variera beroende på typ av behandling. Dieter eller operationer som orsakar mycket snabb viktminskning kan vara mer benägna att leda till gallstensproblem än dieter eller operationer som leder till långsammare viktminskning.

Om du startar en VLCD eller har viktminskning kirurgi, tala med din vårdgivare om hur man kan minska dina chanser att få gallsten.

Gå ner i vikt i långsam takt kan göra det mindre troligt att du kommer att utveckla gallsten. Beroende på din startvikt, rekommenderar experter att förlora ca 1/2 till 2 pounds per vecka.

Hur kan snabb viktminskning öka mina chanser att få gallsten?

När du gör hälsosamma val av mat för att hjälpa dig gå ner i vikt, kan du välja mat som också kan sänka dina chanser att utveckla gallsten.

Hur kan jag förlora säkert vikt och minska mina chanser att få gallsten?

Experter rekommenderar följande

Regelbunden fysisk aktivitet, som kan förbättra din hälsa, är också relaterad till en minskad risk att utveckla gallsten. Gå ner i vikt eller förhindra viktökning, sikta på 300 minuter (5 timmar) måttligt intensiv aerob aktivitet varje vecka. Aerob aktivitet använder dina stora muskler (rygg, bröst och ben), ökar din puls, och kan göra att du andas hårdare. För att upprätthålla viktminskning, kan du behöva åtminstone 60 till 90 minuter per dag.

Hur är gallsten behandlas?

Om du funderar på att starta en ätande och fysisk aktivitet plan för att gå ner i vikt, prata med din vårdgivare först. Tillsammans kan du diskutera olika äta och fysisk aktivitet program, din sjukdomshistoria, och fördelar och risker med att förlora vikt, inklusive risken för att utveckla gallsten.

Forskning

Tysta gallsten är oftast ensam och ibland försvinner på egen hand. Gallsten som orsakar symtomen oftast behandlas.

Det vanligaste sättet att behandla gallsten som orsakar symptom är att ta bort organ. Denna operation kallas kolecystektomi. I de flesta fall kan kirurger använder en laparoskop, ett tunt, upplyst rör som visar dem vad som finns i magen. Operationen sker när du är under narkos (sover och smärtfritt). Kirurgen gör små snitt i buken för att infoga de kirurgiska verktyg och ta ut gallblåsan.

De flesta människor går hem på samma dag eller dagen efter denna operation. Om det fanns problem under din operation, eller om du har blödningar, en hel del smärta, eller feber, kan du behöva stanna på sjukhuset längre. I allmänhet kan man räkna med att gå hem när du har möjlighet att äta och dricka utan smärta och kan gå utan hjälp. Det kan ta ungefär en vecka för dig att återhämta sig helt.

Om operation är inte ett bra alternativ för dig, kan din vårdgivare ge dig läkemedel för att lösa upp dina gallsten. Emellertid kan detta tillvägagångssätt ta månader eller år för att lösa upp gallstenar. Dessutom kan du utveckla gallsten igen.

Forskare undersöker andra behandlingar för gallstensproblem, inklusive läkemedel som påverkar hur kroppen använder kolesterol.? Din vårdgivare kan hjälpa till att avgöra vilket alternativ som är bäst för dig.

Medel?

Det nationella institutet av sockersjuka och Digestive och Kidneysjukdomar geringen) bedriver och stöder ett brett spektrum av grundläggande och klinisk fetma forskning. Mer information om fetma forskning finns på http: //www.obesityresearchernment.

National Institute of Diabetes and Digestive och Kidneysjukdomar geringen) och andra komponenter i theernment geringen) bedriva och stödja forskning om många sjukdomar och tillstånd.

Vad är och de är rätt för dig ?; är en del av den kliniska forskningen och i centrum för alla medicinska framsteg. titta på nya sätt att förebygga, upptäcka eller behandla sjukdomar. Forskare använder också titta på andra aspekter av vård, såsom att förbättra livskvaliteten för personer med kroniska sjukdomar. Ta reda på om är rätt för dig.

Vad är öppna ?; som är öppna och rekryterar kan ses på www.ClinicalTrials.

Theernment vill tacka; James Everhart, MD, MPH, chef, epidemiologi och Branch, geringen, Van S. Hubbard, MD, Ph.D., direktör, geringen Avdelningen för näringslära Samordning och Susan Z. Yanovski, MD, Co-Director, tjänstgörande fetma Research, geringen för att granska detta faktablad.

mars 2013