Att hantera en cancerdiagnos

Varje två minuter någon i Storbritannien diagnostiseras med cancer. Ungefär hälften av dem som är födda efter 1960 kommer att utveckla någon form av cancer under sin livstid. Men hur ska du klara om det händer dig?

C-ordet fyller de flesta människor med rädsla. I en undersökning, de flesta människor säger att få cancer var deras nummer ett rädsla. Så det är förståeligt att ta emot en diagnos av cancer kan vara mycket skrämmande.

“När folk hör de har cancer, de tror att det värsta egentligen”, säger Jane Fide, chef för Maggies cancer supportcenter i Cheltenham. Fide har stött massor av människor i centrum efter sin diagnos. “Det är chock, skräck. Cancer har sådana skrämmande konnotationer. Men de flesta människor vill säga “OK, jag har cancer” och komma ut från sjukhuset så att de kan ta in vad som händer. ”

När du är hemma, är det dags att smälta den information som du har fått. “När den första chocken har lagt sig, finns det ibland en flod av känslor som kan vara svåra att hantera. Men det är normalt. Det tar en stund för dig att ta till sig informationen och komma till rätta med situationen “, förklarar Fide.

Att få en cancerdiagnos

En cancerdiagnos påverkar alla på olika sätt, så det finns inga fastställda regler om hur du kommer att känna, eller hur man ska handskas med dina känslor.

Men, är det vanligt att uppleva

“Vissa personer får mycket arg, vissa är mycket gråtmild, de flesta är extremt oroliga och orolig”, säger Fide.

Om du tror att du kan vara deprimerad, är det viktigt att tala med din läkare. Symtom på depression inkluderar varaktiga känslor av sorg, förlora intresset för de saker du använde för att njuta av, känsla ständigt trött, har svårt att somna, aptitlöshet och känna att livet inte är värt att leva.

Läs mer om symptom på depression när du har cancer (Macmillan Cancer Care).

När du får din cancerdiagnos, kan du få ett antal alternativ om din behandling. Detta kan innebära att behöva göra några komplexa beslut på en redan stressig tid. Om du hittar dessa beslut svårt eller förvirrande, prata med vårdpersonal från sjukhuset eller din lokala cancer supportcenter. De bör kunna guida dig igenom all information och hjälpa dig att fatta beslut om din behandling.

Dina känslor efter en cancerdiagnos

Massor av människor tycker att ha ett nätverk av vänner, familj och stödtjänster hjälper dem att hantera effekterna av en cancerdiagnos.

Att prata med dina vänner och familj kan vara svårt eftersom du inte vill störa dem, men kom ihåg att de kommer att vilja stödja er. Ibland vet inte människor nära dig hur man ska reagera. Det kan hjälpa till att berätta för dem om du behöver bara någon att lyssna, eller att ge dig en kram, eller att ta lite avlasta dig genom att hjälpa runt huset.

Vissa människor tycker att det hjälper dem och deras nära och kära för att gå till läkare möten eller behandlingar tillsammans. Din familj kan behöva stöd av sin egen, så påminna dem om att det finns tjänster för att hjälpa dem även om de behöver dem.

De läkare och sjuksköterskor i din cancer enhet har utbildats för att ta itu med alla aspekter av cancer. Samt ger dig sjukvård, kan de svara på dina frågor och ge dig råd och stöd. De kommer att kunna ge dig information om lokala stödcentra och stödgrupper. Vissa sjukhus erbjuder också kompletterande behandlingar för människor som har cancerbehandlingar.

sorg, rädsla för framtiden, ilska, skuld, förnekande, förvirring, stress, ångest, depression

Din läkare eller specialist sjuksköterska kommer att låta dig veta om du har en cancer support center, såsom Maggies, i ditt område. Cancer supportcenter ger ofta någon att prata med, och kan erbjuda praktisk och ekonomisk rådgivning.

Din cancer stödnätverk

“På Maggies erbjuder vi en varm miljö som tillåter människor att ha utrymme att tänka, tala om de vill, ställa frågor, gråta på någons axel – vad de behöver”, säger Fide. “Alla våra centra har en psykolog för att prata igenom de svårare aspekterna av att ha cancer. Alla centra har en fördelar rådgivare att ge ekonomiskt och välfärd rådgivning. Våra tjänster är tillgängliga för alla som berörs av cancer, inklusive vänner och familj, och är helt gratis. ”

Du kan hitta din närmaste Maggie centrum. Maggies har en online-center där du kan skicka dina erfarenheter och läsa andras berättelser. Du kan också ställa frågor och få expertråd.

Många människor tycker att det är lättare att prata med någon över telefon. Det finns ett antal hjälplinjer, mestadels drivs av välgörenhet, inklusive

En stödgrupp kan passa dig om du vill diskutera dina erfarenheter med andra människor som har fått diagnosen cancer. Din läkare eller specialistläkare eller sjuksköterska kommer att kunna sätta dig i kontakt med lämpliga lokala grupper. Du kan även söka efter lokala cancer stödtjänster.

När du först diagnostiserats med cancer, kan du ha så många frågor som det kan vara överväldigande. Hur kommer det att påverka min familj? Hur kommer jag klara av behandlingen? Hur kommer jag klara av att förlora en kroppsdel? Kommer jag att dö?

Det finns många okända, och det är naturligt att känna att du har förlorat viss kontroll över ditt liv. Att kunna besvara dessa frågor kommer att hjälpa dig att hantera och återvinna den känsla av kontroll. Om detta har hänt dig, prova att skriva ner dina frågor, så fråga någon, såsom specialistsjuksköterska, när du är klar.

Att ta hand om dig själv kommer att hjälpa dig att hantera den känslomässiga sidan av diagnos. Du kanske gillar att

Självhjälp och cancer

Några av dessa kan vara svårt om du känner dig sjuk eller har biverkningar av cancerbehandlingar. Ta reda på mer om möjliga cancerbehandling biverkningar vid Cancer Research UK: Vad är en bieffekt ?.

Det kan vara svårt i en sådan svår situation, men försöker vara positiv kan verkligen hjälpa dig att hantera. Försök att fokusera på de positiva saker som du vet, och undvika negativa tankar som inte kan vara sant. Diskutera dina bekymmer med din läkare, sjuksköterska eller supporter – de kan ofta lugna dig.

Försök att uppmuntra dig själv när det är möjligt, och vara stolt över din styrka och mod. Kom ihåg att njuta av de tider som du inte mår bra, och ha kul med din familj och vänner.

Fide säger: “. Ofta människor som har haft en cancer erfarenhet stå tillbaka och reflektera över sina liv, kanske få nya vänner, ändra sin livsstil, och omfamna livet”

Macmillan Cancer Support 0808 808 0000, Cancer Research UK 0808 800 4040; Marie Curie Cancer Care 0800 090 2309

Läs mer om att hantera cancer

tjänster

Lungcancer: Peter berättelse

Plats

få lite vila och avkoppling tid, få lite mild motion, försök att äta en sund och balanserad kost, få en god natts sömn, undvika att dricka för mycket alkohol

Information om att leva med cancer, inklusive behandling, stöd och olika personliga erfarenheter av cancer

En guide till de olika typerna av samtal terapi och hur de kan hjälpa dig

Fem tips för att öka ditt humör och hjälper dig att känna dig gladare

Tjänster nära dig

Att leva med cancer

Talande terapier förklarade

Hur kan man vara lycklig